Prima saptamana bursiera a readus titlurile financiare listate la Bursa de Valori Bucuresti in atentia cumparatorilor, pe fondul unei usoare erodari a preturilor reflectata de scaderea indicelui BET cu 0,08%, dar si de cresterea BET-C cu 0,16%.

In paralel, in sectorul petrolier s-au acumulat ordine de vanzare, pe o piata mai calma, dupa debutul furtunos din primele zile de tranzactionare ale anului 2006. "Era normal sa se mai linisteasca Bursa, au fost volume destul de mici azi (ieri - n.r.) si nu avem inca informatii certe despre deciziile legate de dividende care se vor lua la SNP-Petrom si Banca Comerciala Romana, in acelasi timp oferta de cumparare lansata de compania ceha Zentiva pentru actiunile Sicomed s-a prelungit pana pe 12 ianuarie 2006, iar emisiunea de obligatiuni derulata de International Leasing a fost suprasubscrisa", ne-a declarat, ieri, Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest, la inchiderea Bursei.

Cumulat, ieri au avut loc tranzactii bursiere de circa 2,5 ori mai reduse decat joi, cu o valoare totala de 27 milioane lei noi, din care 24,130 milioane lei noi pe piata regular, aproape 800.000 lei noi la Rasdaq si circa 10.000 lei noi in segmentul bondurilor (obligatiuni). "Bancile au revenit, ieri, pe plus la BVB, iar in sectorul petrolier sunt vizibile acumulari ale ordinelor de vanzare la Rompetrol Rafinare Constanta (RRC)", ne-a declarat, ieri, Mihai Piscan, director general adjunct al Intercapital Invest.

"Scaderea de joi a actiunilor SIF-urilor s-a mai atenuat dupa anuntul SIF 4 Muntenia si SIF 5 Oltenia de subscriere a detinerilor de la Sicomed in cadrul ofertei publice de cumparare initiate de Zentiva si prelungite initial pana pe 6 ianuarie 2006, iar acum pana pe 12 ianuarie, la cererea investitorilor cehi, iar aceste subscrieri le vor asigura un profit bun pe prima luna a anului 2006 si vor crea premise de acordare a unor dividende mai insemnate pentru actionarii acestor societati financiare", spune Mihai Piscan.

Reamintim, pretul din oferta publica pentru SCD oferit de Zentiva este de 1,37 lei noi/actiune, egal cu pretul din piata de ieri, la inchidere. De la inceputul ofertei publice si pana in prezent, in afara de SIF Oltenia si SIF Munteania, si-a mai vandut integral participatia la Sicomed si SIF Transilvania. De altfel, SIF Transilvania si SIF Muntenia sunt singurii emitenti care au depasit ieri bariera valorica in tranzactii de un milion de dolari, in conditiile unor volume mari schimbate, de 1,8 si respectiv 1,4 milioane de actiuni. Totusi, singurul SIF care a inchis ieri "pe plus" a fost Oltenia, ultimul pret de 2,83 lei noi/titlu reprezentand o apreciere de 0,35%.

"Comparativ cu sfarsitul anului 2005, preturile pentru toate cele cinci SIF sunt pe plus, cel mai mult apreciindu-se actiunile SIF Transilvania, cu 10,47%, urmate de titlurile SIF Oltenia cu 10,11%, SIF Moldova cu 9,33%, SIF Muntenia 8,77% si SIF Banat-Crisana cu 8,57%", ne spune Mihai Piscan.

Reamintim ca cele cinci SIF-uri detin impreuna un pachet de 30% din actiunile Bancii Comerciale Romane, analistii bursieri considerand ca privatizarea cu Erste Bank a ridicat indirect cotatiile actiunilor financiar-bancare de la BVB, comparativ cu trendul descrescator inregistrat de titlurile bancii austriece cumparatoare la Bursa din Viena.

"Important este ca piata a rezistat si ca exista suficiente ordine de cumparare pentru ca saptamana ce vine sa fie una buna", ne-a mai spus Mihai Piscan.

Cele peste 5.000 de tranzactii de ieri in valoare totala de circa 6 milioane euro (24,419 milioane lei noi) au dus Bursa la o capitalizare de 16,309 miliarde euro (peste 60 miliarde lei noi).


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.