A doua sedinta din 2006 a adus noi recorduri la Bursa de Valori Bucuresti, unde prin cele 7.464 de tranzactii cu actiuni si obligatiuni s-a atins valoarea record de 25 milioane euro pentru o singura zi de (90,5 miliarde lei noi sau aproape 30 milioane dolari).

Actiunile societatilor financiare si petroliere au ridicat, ieri, toti indicii bursieri cu peste 3%, la noi maxime istorice. Indicele general al pietei, BET, a urcat cu 3,36% la 7.045,83, in timp ce BET-C s-a oprit la 4.140,21, dupa o crestere de 3,05%. Cea mai mare crestere, consemnata pentru titlurile celor cinci Societati de Investitii Financiare, s-a reflectat in cresterea indicelui BET-FI cu cel mai mare procent, de 4,26%, dar sensibil redusa fata de sedinta anterioara, cand se apreciase cu 6,22%. Analistii bursieri se asteapta in continuare la cresteri la BVB, chiar daca nu in acelasi ritm, aceasta efervescenta de pe piata avand drept cauze clarificarea sistemului de impozitare si efectul psihologic al inceputului de an.

Tendinta tranzactiilor de la BVB a fost practic inversata, cele mai tranzactionate actiuni fiind ieri cele ale SIF-urilor si bancilor, comparativ cu ziua anterioara, cand titlurile petroliere au tinut "capul de afis" la BVB. Pentru cele cinci SIF-uri s-a atins un nivel valoric de 44,3 milioane lei, reprezentand jumatate din rulajul total al Bursei. In sectiunea destinata obligatiunilor s-au consemnat ieri sase tranzactii in valoare de peste 1 milion lei noi, in principal cu titlurile Estima Finance, ceea ce reflecta un apetit in crestere pentru acest instrument din partea investitorilor de la bursa, datorat potentialelor castiguri superioare in acest moment oricarui plasament pe piata primara, in depozite bancare sau alte instrumente de economisire cu venit fix.

Cele mai tranzactionate actiuni au fost, ieri, cele ale SNP-Petrom, urmate de cele ale Bancii Romane pentru Dezvoltare-Groupe Societe Generale (BRD), SIF 2, SIF3 si SIF 5. "Este un inceput extrem de bun de an, de entuziasm puternic datorat efectului psihologic, faptului ca s-a creat dupa Sarbatori presiune pe cumparare si cred ca o sa mai dureze aceasta crestere, pentru ca acestea sunt regulile pietei bursiere, ma astept insa la cresteri de intensitate mai mica in zilele urmatoare pentru ca deja preturile au inceput sa devina foarte mari pentru unii emitenti", ne-a declarat Bogdan Trandafir, sef al Departamentului de analiza al SSIF BCR Securities.

S-au incheiat peste 700 de tranzactii 35,4 milioane actiuni SNP, care au depasit valoarea de 18 milioane lei noi, pretul final ajungand la 0,4870 lei/titlu, cu o crestere de 5,70%.

Actiunile SIF Transilvania au avansat cu 5,4%, la 2,36 lei/titlu, iar cele ale SIF Banat-Crisana au avut un pret de inchidere de 2,73 lei/titlu, cu crestere zilnica de 4,6%.

Pentru actiunile Banca Transilvania (TLV) s-au incheiat tranzactii de peste 8,6 milioane lei noi, pretul de inchidere fiind de 1,31 lei noi/tiltu, cu 1,53% mai mare fata de 3 ianuarie 2006. Totodata, actiunile BRD au traversat cea de-a doua sedinta de crestere sustinuta in acest an, cu o valoare zilnica de 7,1 milioane lei noi care a dus cotatia acestui titlu la pretul unitar de inchidere de 14,20 lei noi (plus de 5,6%). Actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au ajuns ieri la o valoare de tranzactionare de aproape 7 milioane lei noi pretul final aducand un castig de 0,9%, la 0,1140 lei noi/titlu. "Este clar ca intra masiv fonduri in piata atat din partea investitorilor romani, cat si a celor straini, iar presiunea la cumparare este foarte mare, Bursa este atractiva, existand potential de crestere pe termen scurt. Lichiditatea si volumul titlurilor tranzactionate s-au apropiat de nivelurile maxime", a declarat Rares Nilas, directorul general al companiei de brokeraj BT Securities, pentru Mediafax.

Trei companii de brokeraj, respectiv Bucuresti Global Invest, SSIF Orizont Vrest si TGH Investment, vor trebui sa isi majoreze capitalul initial pana la valoarea obligatorie prevazuta de Legea 297/ 2004, pana la 30 aprilie 2006. Potrivit Deciziei nr. 4/2006 a Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, cele trei societati trebuie sa atinga un capita echivalent cu 125.000 euro daca executa ordine in contul clientilor, respectiv 730.000 euro, in cazul in care brokerul tranzactioneaza instrumente financiare si pe cont propriu.

Brokerii cred ca investitorii de la BVB o sa isi reanalizeze pozitiile de cumparare si, respectiv, de vanzare de actiuni sau obligatiuni, ceea ce poate aduce un moment de respiro. "Vor fi volume mari, dar nu la fel de mari ca cel de astazi (ieri - n.r.), piata asteapta noi emitenti, cum este Romtelecom, dar procesul de listare este destul de lung si va mai dura", a mai spus Bogdan Trandafir.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.