"Cresterea preturilor la energie si utilitati, a accizelor, stergerea pierderilor unitatilor de stat nerestructurate vor fi sursa de inflatie pentru anul 2006. Eu cred ca inflatia va fi in acest an de 7%, cu optimism", afirma Bogdan Baltazar, presedintele firmei de consultanta financiara BB & P. Mai prudent, Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, este de parere ca "inflatia pe 2006 va fi cu un procent mai mare peste tinta de 5%".

Tinta de inflatie pentru acest an este de 5 la suta. Un obiectiv ambitios, despre care e greu de crezut ca va fi respectat, atat timp cat anul acesta este prognozat un val de majorari ale tarifelor reglementate (gaze naturale, gigacalorie, energie electrica). Conform unor analisti, si anul acesta inflatia va sari din grafic, la 6-7 procente. Guvernul pare deja strans la punga, pentru ca, in ciuda presiunilor sindicale, pentru 2006 a anuntat o majorare a salariului minim cu numai 200.000 de lei vechi.

In 2005, gazele naturale au crescut cu 45,3%, gigacaloria cu 12%, iar curentul electric cu peste 10 procente. Cresterea tarifelor la energie a influentat cresterea preturilor la celelalte produse, dand peste cap tinta de inflatie stabilita de Banca Centrala pentru anul 2005 - de 7%. La sfarsitul lui 2005, aceasta a fost de peste 8,5%, in scadere cu nici un procent fata de finele lui 2004 (9,4%).

O conditie obligatorie pentru aderarea Romaniei la Uniunea Europeana este ca rata de crestere anuala a preturilor sa ajunga in jurul valorii de 2-3%, cat au cele mai competitive state europene. Potrivit programului guvernamental, in 2007 inflatia nu ar trebui sa depaseasca 4%. Tinta greu de atins, atata timp cat, tot UE ne impune tarife si accize la nivel european.

Baltazar: 7%, cu optimism

Bogdan Baltazar, presedintele firmei de consultanta financiara BB & P, a declarat pentru "Curierul National" ca, fara discutie, inflatia pe 2006 va fi in jur de 7%. "Cresterea preturilor la energie si utilitati, a accizelor, stergerea pierderilor unitatilor de stat nerestructurate - acest izvor de arierate - vor fi sursa de inflatie pentru anul 2006. In plus, va fi un an de presiuni salariale, nejustificate in unele sectoare, dupa parerea mea, unde se plateste o buna parte din nemunca. Eu cred ca inflatia va fi in acest an de 7%, cu optimism", ne-a declarat Bogdan Baltazar.

Ghetea: Tinta va fi respectata, cu un plus sau minus

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea, este de parere ca "tinta de inflatie pe acest an va fi respectata, dar BNR a mai dat un plus sau un minus, pe partea superioara. Dupa parerea mea, inflatia va fi de circa 6%, insa trebuie sa fim atenti ca, in vederea atingerii tintei de inflatie, s-au sacrificat alti indicatori economici, cum ar fi creditarea in valuta. Acest lucru ar putea avea efecte in perioada urmatoare, asa ca este necesar sa fie monitorizati cu toata atentia si alti indicatori economici, de celelalte institutii".

Majorari de preturi in lant

In 2006, va trebui practic ca multe dintre preturile la utilitati sa se alinieze la nivelul celor europene. Conform angajamentelor fata de UE, pretul gazelor din productia interna va trebui sa se apropie de pretul gazelor din import, adica sa creasca de la 110 $/1.000 mc la 280 $ mia de metri cubi (cat costa de la 1 ianuarie). Conform negocierilor Ministerului Economiei cu Gazprom, producatorul de gaz rusesc de la care importam, costul gazelor din import va creste in a doua parte a anului la 285 $/1.000 de mc, previziunile estimand un pret la finele anului de circa 300 $.

In ceea ce priveste pretul gazelor la consumatorul final, acesta s-a majorat deja de la 1 ianuarie a.c. cu 17 procente, pentru toate categoriile de utilizatori (casnici si industriali). Conform unor zvonuri de pe piata, acestea ar urma sa se scumpeasca, in 2006, cu circa 35 de procente, urmatoarele "valuri" de scumpiri urmand a fi pe 1 aprilie, cu 8-9 procente, 1 iulie, cu 4-5%, respectiv 1 septembrie.

In plus, Comisia Europeana a impus Romaniei eliminarea subventiilor la energia termica, pana in 2007, astfel ca acestea vor scadea anul acesta cu 33%. "Reducerea acestor subventii ar trebui suplinita de bugetele locale, acolo unde exista capacitatea.
In cazul bugetelor mai sarace, cum e situatia oraselor monoindustriale, diferenta trebuie suportata tot de locuitori", ne-a declarat Mihai Mereuta, presedintele Ligii Asociatiilor de Proprietari "Habitat".
Si curentul s-a scumpit, de la 1 ianuarie, cu 1,85%, ajungand la 3.649 lei/KWh, urmand a se scumpi iar probabil de la 1 iulie. In plus, vor fi majorate si accizele pe tigari, alcool, carburanti si masini.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.