Fonduri de investitii si companii autohtone pariaza sume importante pe cladiri de birouri si centre comerciale

Dupa ce au asediat Capitala, proiectele imobiliare de anvergura incep sa migreze si spre orasele din provincie. Investitii de peste o suta de milioane de euro sunt programate in urmatoarea perioada in Constanta, Timisoara sau Brasov.

Imobile de birouri, blocuri de lux, ansambluri rezidentiale si mall-uri au impanzit, practic, tot Bucurestiul in ultimii ani. Spre exemplu, in zona Pietei Victoria, pe un perimetru de cateva sute de metri patrati se inghesuie nu mai putin de cinci-sase centre de afaceri, iar proiectele anuntate pentru aceasta zona continua. Cum era si firesc, boom-ul inregistrat pe piata imobiliara din Capitala a atras atentia marilor fonduri de investitii. Batalia pentru a pune mana pe o cladire ridicata in centrul orasului este crancena. Cu toate acestea, Bucurestiul va continua sa atraga milioane si milioane de euro pentru proiecte imobiliare. si totusi, in ultima perioada, orasele importante din provincie au devenite si ele tinte pentru astfel de investitii.

In centrul Timisoarei va fi ridicat primul complex de imobile de birouri de clasa A din oras, in urma unei investitii de peste 50 de milioane de euro. Suprafata totala a ansamblului va fi de 35.000 de metri patrati, prima cladire din cele cinci urmand sa fie finalizata in 2007. "Ne propunem sa dezvoltam acest proiect in ritmul evolutiei cererii de spatii de clasa A. Vom oferi toate facilitatile necesare unor birouri moderne", spune Ovidiu sandor, presedintele consiliului de administratie al ModaTim SA, firma ce activeaza in domeniul industriei textile din Romania si care este si dezvoltatorul acestui proiect.

Reprezentantii agentiei imobiliare timisorene Casadomi apreciaza ca prin adaugarea acestui complex de cladiri, Piata 700 va deveni adevaratul centru de afaceri din orasul de pe Bega. "Birourile de clasa A sunt necesare pentru noua arhitectura a Europei Unite structurata pe regiuni, iar Timisoara este centrul uneia dintre cele aproximativ 400 de regiuni ale Europei", spune Radu Radoslav, arhitect-sef al municipiului.

Un alt proiect imobiliar important este in pregatire la Constanta, in zona portului. Este vorba de un ansamblu de spatii comerciale si de birouri, Harbourside, cu o suprafata totala de 30.000 de metri patrati. Circa 21.000 de metri patrati vor fi spatii comerciale, iar 9.000 de metri patrati vor fi destinati birourilor. Fondul austriac de investitii Immoeast a achizitionat deja 75% din acest proiect printr-un joint venture, conform unui raport publicat de companie. Surse din piata au apreciat ca lucrarile de constructie ar putea costa intre 20 si 30 de milioane de euro, in functie de dotari si finisaje.


Despre autor:

Capital

Sursa: Capital


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.