Bursa si tranzactiile cu terenuri sint cele mai profitabile investitii ale anului 2005. Insa randamentele financiare oferite de depozitele bancare si de valuta au scazut dramatic

Anul 2005 nu a fost deloc unul propice variantelor "clasice" de economisire. Scaderea inflatiei, dar mai ales schimbarea politicii monetare a BNR din cauza liberalizarii contului de capital au condus la diminuarea drastica a randamentelor financiare oferite de depozitele bancare si au distrus efectiv mitul pastrarii valutei la saltea.

Mult mai inspirati au fost cei care au jucat la bursa si au cumparat actiuni la SIF-uri. Pe primul loc se afla SIF Moldova, cu o crestere de 175,47%. Vremea speculatiilor cu apartamente in blocuri construite inainte de 1989 a apus. Devin din ce in ce mai profitabile afacerile cu terenuri. In medie, preturile acestora s-au dublat, insa exista si zone in care cresterea a fost mai mare.

De la inceputul acestui an pina in prezent, cea mai mare crestere pe bursa au avut-o actiunile societatii Chimopar Bucuresti de 249,20% (de la 0,9450 lei/actiunea la 3,30 lei/actiunea). Si cei care au mizat pe actiunile Silcotub pot spune ca s-au imbogatit, mai ales ca acestea au avut un randament de 209,52% (de la 6,30 lei/actiunea la 19,50 lei/actiunea). Insa, in aceste cazuri, este vorba despre actiuni putin lichide, care se tranzactioneaza greu. Adevaratele actiuni de succes care au adus cele mai mari cistiguri sint cele apartinind SIF-urilor. SIF Moldova sta pe primul loc, cu o crestere de 175,47% (de la 0,7950 lei/actiunea la 2,19 lei/actiunea). Urmeaza SIF Banat Crisana, cu 155,26% (de la 0,8950 lei/actiunea la 2,29 lei/actiunea), si SIF Oltenia, cu un randament de 150,25% (de la 0,9950 lei/actiunea la 2,49 lei/actiunea). Propriu-zis, cine a mizat pe aceste actiuni si-a triplat in fapt banii investiti. "Cresterea pe actiunile SIF-urilor era de asteptat in acest an. Asta pentru ca, la inceputul lui 2005, pretul actiunilor la SIF-uri, fata de indicatorii financiari anuntati, erau prea mici.

La acest fapt s-au mai adaugat doua elemente care practic au determinat o crestere galopanta a pretului actiunilor. Este vorba despre ridicarea pragului de detinere la SIF-uri de la 0,1 la 1%, precum si de privatizarea BCR", sustine Iulian Panait, presedintele firmei de consultanta financiara KTD Invest. Pentru 2006, analistii pietei de capital recomanda in continuare actiunile SIF-urilor, dar randamentul va fi mai mic, undeva la 25-35%, cele din sectorul bancar, in speta actiunea BRD si actiunile companiilor petroliere. Unde sigur, mai ales pe actiunile SNP Petrom, cresterea va fi foarte buna.

Fondurile de investitii au randamente de peste 30%

In ceea ce priveste randamentele in titlurile fondurilor de investitii in acest an se remarca Omninvest, cu 52,98%, Napoca, cu 38,74%, si Intercapital, cu 33,91%. "In 2006 ma astept ca fondurile de investitii pe obligatiuni, care sint cele mai sigure, sa aduca un randament putin peste inflatia prognozata, iar in ceea ce priveste fondurile pe actiuni, cred ca am putea asista si in 2006 la o crestere de peste 20%", mai spune Iulian Panait.

Banii cresc din pamintul de linga Capitala

Anul 2005 a adus o crestere spectaculoasa a preturilor terenurilor, mai ales in zona soselei de centura. Astfel, in zona Otopeni, de exemplu, pretul s-a dublat, de la 20 de euro/mp la 40 de euro/mp. Un alt exemplu este comuna Balotesti. De la 5-10 euro/mp, la inceputul anului pretul a sarit la 25-30 euro/mp. O evolutie similara au avut-o si terenurile din zona mai putin pretentioasa a localitatii Corbeanca.

De fapt, in general este vorba despre terenuri nu foarte bine pozitionate si cu minusuri la capitolul utilitati. Atentia din ce in ce mai mare acordata localitatilor din sudul Capitalei a provocat si aici o crestere a preturilor. In comuna Berceni, de exemplu, un metru patrat intravilan se vindea la inceputul anului cu 20 de euro, iar sarbatorile il gasesc la 40 de euro. In ceea ce priveste terenurile din extravilan, pretul acestora a pornit de la 2-3 euro/mp si a ajuns la 5-10 euro/mp.

"Anuntata extindere a zonei metropolitane probabil ca va duce la cresterea preturilor terenurilor. Pretul minimum pentru terenuri aflate in comune de linga Bucuresti, fara nici o facilitate, dar cu posibilitati de dezvoltare, va fi de 10-15 euro/mp", spune Dan Titel, consultant imobiliar la compania Domus. In ceea ce priveste terenurile din zonele bune ale Capitalei, preturile acestora au crescut de la 1.400 de euro in 2004 la 2.000 euro/mp in acest an.

Cel mai prost an pentru valuta la saltea

Anul 2005 nu a fost deloc unul propice variantelor ‘’clasice’’ de economisire. Scaderea inflatiei, dar mai ales schimbarea politicii monetare a BNR din cauza liberalizarii contului de capital au condus la diminuarea drastica a randamentelor financiare oferite de depozitele bancare si au distrus efectiv mitul pastrarii valutei la saltea. Aprecierea leului fata de principalele valute, indeosebi fata de euro, a facut absolut contraindicata aceasta forma de economisire, cei care s-au incapatinat sa-si pastreze economiile in valuta suferind pierderi drastice.

Pentru a demonstra aceasta, este suficient sa amintim ca, in urma cu un an, pe 13 decembrie 2004, un euro valora, la cursul mediu de schimb comunicat de BNR, 39.386 de lei vechi, in vreme ce cotatia valabila astazi este de 36.426 de lei vechi. Un oarecare reviriment s-a inregistrat doar in ultima parte a perioadei la dolar, care in urma cu un an era cotat la 29.679 de lei vechi si astazi valoreaza 30.650 de lei vechi. Randamentul obtinut pe aceasta cale este insa absolut nesemnificativ fie si numai daca luam in considerare emotiile celor care au tinut dolarii SUA la saltea.

In ceea ce priveste dobinzile la depozitele in valuta, acestea au avut variatii nesemnificative. Dobinzile la depozitele in lei au avut insa cea mai nefasta evolutie pentru economisire. Daca la inceputul anului dobinda medie a depozitelor la termen din sitemul bancilor comerciale era de 12,9% (adica cu circa patru puncte procentuale peste inflatia prognozata in 2005), ea a coborit continuu pe parcursul anului, ajungind la sub 6% in luna octombrie. O afacere ipotetica ar fi fost investitia in aur, gramul de metal pretios crescind in ultimul an din cauza conjuncturii de pe pietele internationale.

Gramul de aur valora, la 13 decembrie 2004, 416.582 de lei vechi, in vreme ce astazi cotatia este de 529.297 de lei vechi, ceea ce inseamna o crestere de 27%.

Afaceri cu imobile scumpe

Preturile apartamentelor din blocurile vechi au avut cresteri modeste in ultimul an si nu sint considerate o investitie foarte buna. O exceptie o constituie apartamentele cu doua camere. De exemplu, pretul unui apartament in zona Dristor a crescut de la 35.000 de euro la 40-42.000 de euro. Nici pentru viitor nu se asteapta cresteri spectaculoase pe acest segment. Imobilele din zonele centrale s-au dovedit a fi un plasament bun.

Conform unui studiu recent al companiei Regatta, cea mai spectaculoasa crestere s-a produs la locuintele din zona Primaverii, unde pretul pe metrul patrat construit a crescut intr-un singur an de la 1.500 la 2.200 de euro. Urmeaza zona Herastrau, cu o crestere de la 1.200 la 1.700 euro/mp construit, si zona Dorobanti, cu o evolutie de la 1.150 la 1.500 euro/mp construit. Cea mai mica rata a cresterii se inregistreaza in apropierea Pietei Unirii, unde preturile au ajuns la 1.100 euro/mp construit, de la 1.000 de euro/mp construit.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.