Cresterea economica din ultimii ani s-a reflectat si in cresterea cifrei de afaceri a companiilor romanesti. Astfel, pentru tot mai multe firme mari autohtone cifra de afaceri depaseste un miliard de euro.

In 2004, doar cinci companii au trecut pragul de un miliard de euro cifra de afaceri. Acestea au fost, in ordine: Petrom, Mittal Steel Galati, Electrica Bucuresti, grupul Rompetrol si Metro Cash&Carry. Toate aceste companii au depasit pragul de un miliard si in 2005, cu o singura exceptie: Electrica Bucuresti. Aceasta s-a privatizat pe jumatate. Din cele opt filiale care se gaseau in componenta sa anul trecut, doar patru se mai afla acum in proprietatea statului.

Grupul Mittal Steel si-a schimbat structura organizatorica si de aceea nu mai ofera date pentru companiile din grup. Insa, ca urmare a cresterii sectorului siderurgic la nivel mondial, este totusi de asteptat ca Mittal Steel Galati sa aiba o cifra de afaceri mai mare anul acesta.

Urcari spectaculoase

Pe linga avansul luat de Petrom in fruntea clasamentului celor mai puternice companii, se remarca si ascensiunea Dacia si a Romtelecom. Daca in cazul Romtelecom estimarile prevad o crestere a cifrei de afaceri pina in apropierea a un miliard de euro, la Dacia se remarca aproape o dublare. Metro se mentine de asemenea in top, surse din piata estimind o crestere a cifrei de afaceri pentru aceasta companie cu aproape 300 de milioane de euro. Ca volum, dar si ca procent, grupul Rompetrol inregistreaza cea mai mare crestere a cifrei de afaceri in 2005. Daca in 2004 compania lui Dinu Patriciu a avut o cifra de afaceri de 1,15 miliarde de euro, in 2005 aceasta este de asteptat sa ajunga la peste 2,5 miliarde0.

Oficialii Romtelecom se feresc sa ofere o estimare pentru cifra de afaceri a companiei pe 2005, pina nu se incheie exercitiul financiar pe anul in curs. Insa, pentru primele trei trimestre ale anului 2005, operatorul de telefonie fixa a inregistrat o cifra de afaceri de aproape 700 de milioane de euro, asa ca finalul anului ar putea gasi compania la o valoare apropiata de un miliard.

"Au vocatie regionala"

"Faptul ca avem tot mai multe firme care au o cifra de afaceri de peste un miliard de euro arata ca s-a ajuns la o dezvoltare care nu se poate realiza doar pe piata romaneasca", apreciaza Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania. "Aceste firme au o vocatie regionala si statul trebuie sa le acorde sprijin pentru extindere, asa cum se face in Grecia sau in Ungaria, pentru ca ele au ajuns sa aiba o masa critica ce depaseste piata romaneasca", spune Pogonaru. "Pentru o companie, o cifra de afaceri mai mare de un miliard de euro inseamna un alt stadiu de dezvoltare. Practic, intra intr-o alta liga, care se imprumuta pe piata de capital sau de pe pietele internationale, care sint mult mai vizibile si care sint foarte active pe piata achizitiilor sau a parteneriatelor", mai apreciaza presedintele AOAR.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.