Pirateria informatica este infloritoare si afecteaza cresterea economica, fiind controlata din ce in ce mai mult de grupuri organizate considerate in unele tari drept afaceri legitime, potrivit unui studiu publicat joi.

Rata pirateriei se situeaza in prezent la 35% la nivel mondial, cu numai 1% sub nivelul de anul trecut, potrivit unui studiu realizat de IDC, comandat de Business Software Allliance (BSA), ce reuneste circa 50 de firme de software.

"O tendinta fundamentala aparuta in ultimii doi sau trei ani este aparitia pirateriei organizate, care a devenit o afacere legala in unele tari", a declarat Duncan Brown, director la IDC.

Studiul, realizat in 70 de tari, unde au loc 99% din cheltuielile tehnologiei informationale mondiale, a constatat ca reducerea pirateriei software cu 10 puncte procentuale, la 25%, ar putea conduce la crearea a 2,4 milioane de locuri de munca si ar contribui cu 400 de miliarde de dolari la cresterea economica.

Masurile de combatere a furtului informatic au avut un relativ succes in ultimii 15 ani, rata pirateriei scazand in Europa la 35%, de la aproape 80%, dupa adoptarea unei legislatii speciale in domeniu.

Totusi, rata de 35% a pirateriei este de 20 de ori mai mare decat pierderile suferite de magazine in urma furturilor, a spus Beth Scott, vicepresedinte la BSA pentru zona Europei.

Ea a spus ca desi piratii informatici fura o copie a programelor, spre deosebire de hotii care fura produse materiale, activitatea lor are un efect real asupra economiei prin reducerea veniturilor si limitarea capacitatii companiilor de software de a investi in produse.

"Unele companii stiu ca pierd 40% din afaceri. Daca ar putea reduce pierderile ar avea mai multi angajati", a adaugat doamna Scott.

Dominique Pouliquen, director executiv la firma franceza Realviz producatoare de software pentru crearea de imagini, a spus ca pierde in urma pirateriei pana la 50% din vanzari.

"Fara piraterie ne-am putea majora veniturile cu 30-50%. Astfel am avea fonduri suplimentare pentru angajarea de personal pentru cercetare-dezvoltare", a spus el.

Cea mai grava situatie este consemnata in China si Rusia, unde pirateria se ridica la 90%, respectiv 87%, in timp ce in Statele Unite rata este mai modesta, de 21%.

China detine cea mai mare piata a computerelor personale, in schimb nu se afla intr-un top mondial al primelor 20 de piete software, din cauza faptului ca majoritatea programelor informatice sunt copiate ilegal.

Guvernul chinez a anuntat ca nu vor mai exista copii ilegale de software in institutiile sale, pana la sfarsitul lui 2005, si ca va interzice detinerea unor astfel de programe de catre companiile de stat, pana la sfarsitul anului 2006.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.