Pierderi de zeci de mii de miliarde de lei vechi, someri cu duiumul, scaderea atractivitatii poduselor la export si inchiderea a sute de fabrici de profil. De toate acestea a avut parte, in acest an, industria usoara care, in acest context, se afla intr-un declin, nemaiintalnit pana in prezent. Si asta, dupa ce, timp de 10 ani, industria usoara a tinut primele locuri in topul exporturilor. Masurile legislative, precum si neindeplinirea anumitor obiective prioritare pentru acest an ii fac pe oamenii de afaceri din domeniu sa prognozeze, pentru 2006, o agravare a lucrurilor.

"Industria usoara a suferit, in acest an, o deteriorare aproape a tuturor indicatorilor, din cauza cursului de schimb, care a fluctuat in acest an dramatic, a costurilor mari cu salariile, utilitatile si capitalul imprumutat, precum si a importurilor nesupravegheate de marfuri subevaluate, dar si contrafacute", ne-a declarat ieri presedintele Federatiei Patronale a Industriei Usoare FEPAIUS, Maria Grapini. Potrivit acesteia, acest an a fost, asadar, cel mai dezastruos pentru ramura pe care o reprezinta, iar daca nu se intreprind masuri de urgenta, "aceeasi soarta o va avea industria usoara si in anul 2006".

Pierderi de 38.000 miliarde de lei, doar din deprecierea euro

Industria usoara, ca si alte ramuri ale economiei nationale ale caror marfuri erau foarte cautate la export, a fost afectata semnificativ in acest an de fluctuatiile cursului de schimb. "Estimam ca, numai in primele sase luni ale acestui an, pierderile provocate de deprecierea valutelor in raport cu leul au depasit valoarea de 38.000 miliarde de lei vechi", a mai precizat Grapini, subliniind insa ca, pentru ultimele sase luni din 2005, pierderile vor fi mai mari comparativ cu prima jumatate a anului 2005.

"In al doilea rand, costurile foarte mari cu utilitatile, si ma refer in primul rand la cele pe care nu le stiam din timp, ne-au afectat foarte mult, intrucat noi nu stiam dinainte ce se va intampla peste o luna sau doua si nu ne puteam face nici un fel de planuri de afaceri", a precizat presedintele FEPAIUS. Acestor doua cauze, respectiv cursului de schimb si costurilor mari suportate cu utilitatile, li s-a adaugat, potrivit reprezentantului patronatului, costurile cu salariile si pierderile provocate de catre producatorii evazionisti.

"Desi autoritatile se lauda ca impozitele si taxele au scazut in acest an, acestea au ramas tot la 49%, cele mai mari din Europa", a amintit Grapini, atragand totodata atentia autoritatilor ca in industria usoara are loc in acest moment la o tripla evaziune, "izvorata", in special, din munca la negru la care apeleaza producatorii interni ilegali. Din pacate insa, declinul industriei usoare s-a accentuat in cea de-a doua parte a acestui an, iar potrivit presedintelui Grapini, cifrele vor fi mult mai "dezastruoase" pentru sfarsitul lui 2005.

Ce-am fost si ce-am ajuns!

Potrivit datelor transmise de patronatul din industria usoara, reiese ca in acest an s-a pierdut mult din ceea ce s-a castigat in ultimii 14 ani. Astfel, exportul de bunuri din industria usoara realizat in perioada 1990-2004 a fost in crestere de la 1.332 milioane de dolari, in 1989, la 6.972,8 milioane de dolari, in 2004. Practic, din datele FEPAIUS rezulta o crestere in ultimii 14 ani de aproximativ sase ori a exporturilor din industria usoara. "Romania s-a situat pe primul loc intre furnizorii de confectii din Europa si pe locul sase din lume", precizeaza un raport al patronatului din industria usoara. "Acum insa, din cauza tuturor aspectelor mentionate ulterior, mii de oameni raman someri din cauza falimentului a sute de fabrici de profil, iar exporturile scad din cauza necompetitivitatii produselor in raport cu cele produse cu forta de munca la negru", ne-a explicat, ieri, Grapini.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.