Rompetrol va cumpara cel mai mare distribuitor independent de carburanti din Franta. Valoarea tranzactiei nu a fost data inca publicitatii.

Dinu Patriciu, presedintele grupului Rompetrol, a anuntat ieri preluarea companiei franceze Dyneff in cea mai mare achizitie facuta vreodata de un om de afaceri roman pe piata europeana.

Rompetrol a preluat pachetul integral de actiuni al celui mai mare operator petrolier independent francez, cu o cifra de afaceri anuala de peste 2 mld. euro, ceea ce va dubla businessul grupului Rompetrol, care va ajunge cea mai mare companie din Romania, depasindu-si rivalul direct Petrom.

Negocierile au durat aproape opt luni, discutiile intre Patriciu si fondatorul Dyneff, Antoine Lecea, 73 de ani, fiind foarte discrete.

Jucatorii de pe piata romaneasca au fost luati prin surprindere, fiind foarte putini oameni implicati direct in deal. "Contractul a fost semnat ieri la Paris, iar Lecea, care a infiintat Dyneff in 1958, avea lacrimi in ochi ca a trebui sa-si vanda singura lui afacere", a mentionat Patriciu. Dyneff este specializata in importul, stocarea si distributia produselor petroliere, cu o retea de 226 de benzinarii in sudul Frantei si in nordul Spaniei.

Cumparatorul este Rompetrol Group NV, inregistrata in Olanda, in care Patriciu detine 80% din actiuni, iar consultanta la achizitie a fost asigurata de firma de avocatura Salans, Deloitte & Touche, in timp ce vanzatorul a fost asistat de catre biroul din Paris al firmei de avocatura Bureau Francis Lefebvre.

Patriciu a anuntat ca in urma intrarii pe piete cu risc financiar scazut, cum este cazul Frantei si Spaniei, grupul pe care-l conduce va avea disponibil pentru achizitii pana la 1,5 mld. $, data fiind marimea noii entitati - cu afaceri anuale de peste 5 mld. $ si cresterea rentabilitatii. "Rompetrol va continua cu siguranta sa faca si alte achizitii, si nu numai in spatiul UE. Ca o companie integrata, cautam cele mai ieftine resurse si vrem sa vindem pe pietele cele mai stabile", a mai spus el.

Valoarea tranzactiei nu a fost data ieri publicitatii in conferinta de presa sustinuta de Patriciu la hotelul JW Marriott Bucuresti. Pretul urmeaza sa fie anuntat in primul trimestru al anului viitor, cand se va finaliza achizitia.

Surse de pe piata estimeaza ca tranzactia se va situa sub 100 de milioane de euro. Finantarea achizitiei se va face, in principal, printr-un imprumut acordat de banca franceza Societe Generale. "Este evident ca vom folosi si alte fonduri pentru achizitie; nici o banca nu-ti finanteaza integral achizitia", a mentionat Patriciu. SocGen tocmai a acordat un credit de 65 mil. $ pentru Petromidia, principalul activ al Rompetrol.

"Cheia acestei afaceri este rafinaria Petromidia. Vom furniza produse Petromidia catre Dyneff, insa acum tranzactiile se fac pe Internet. Putem livra produse ale rafinariei in Bulgaria sau Turcia, iar Dyneff sa cumpere din Italia, evitand astfel cheltuieli ridicate cu transportul", spune Patriciu.

Strategia grupului vizeaza crearea Rompetrol Franta, care isi va avea sediul la Montpellier si unde Lecea va detine un loc in Consiliul de administratie al Rompetrol Franta si va face parte din boardul Rompetrol Group NV. Francezul de origine basca va continua sa coordoneze strategia de expansiune a Rompetrol in piata franceza si spaniola.

Potrivit lui Patriciu, piata spaniola abia acum se demonopolizeaza, iar liderul pietei Repsol va fi nevoit sa vanda din benzinarii, de care este interesat si Rompetrol. O alta oportunitate va fi achizitia de active de la alti operatori independenti de pe aceste piete.

De altfel, Dyneff s-a dezvoltat si prin achizitia de active la care a renuntat gigantul francez Total Fina Elf.

"De acum, grupul Rompetrol are practic doua huburi (centre) - unul format din Romania, Bulgaria si Moldova, o piata de circa 30 de milioane de consumatori si altul in sudul Frantei si nordul Spaniei, cu alte 32 milioane de consumatori", spune Patriciu.

In Franta si Spania, diaspora romana depaseste un milion de persoane, ceea ce reprezinta alte ocazii de dezvoltare a afacerilor pentru grupul Rompetrol, fie in directia serviciilor de transfer de bani, fie pentru furnizarea altor servicii. Reprezentantii estimeaza ca Rompetrol va comercializa in Franta si Spania, pietele pe care activeaza Dyneff, cantitati duble fata de cele livrate pe piata romaneasca.
Benzinariile Dyneff vor opera sub sigla Rompetrol.

"Dupa aceasta achizitie, operatiunile grupului Rompetrol cuprind 12 tari din Rusia pana pe coasta Atlanticului", a precizat Phil Stephenson, directorul general adjunct al grupului Rompetrol, prezent la Amsterdam, unde este sediul Rompetrol Group NV. Cu ochii pe oportunitatile de explorare din Rusia si zona Marii Caspice, o sursa de alimentare cu titei ieftin, cu o capacitate la Petromidia de a produce carburanti cu valoare adaugata mare, pe care sa-i poata exporta in Europa Occidentala, grupul Rompetrol isi poate imbunatati rentabilitatea.

Actiunile Rompetrol Rafinare au fost suspendate ieri de la tranzactionare, ultima capitalizare bursiera fiind de 635 mil. euro la un pret de 0,11 lei pe actiune.

Patriciu a fost la un pas de a fi arestat in primavara acestui an, cand a fost retinut pentru 24 de ore. El este cercetat penal in dosarul privatizarii Petromidia alaturi de alti manageri din grup. Guvernul a anuntat ieri ca a refuzat solicitarea Rompetrol, care a cerut despagubiri de 100 mil. $ invocand incalcari ale prevederilor unui Tratat de protectie a investitiilor dintre Romania si Olanda.


Despre autor:

Ziarul Financiar

Sursa: Ziarul Financiar


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.