Curtea de Conturi arata, in raportul pe 2011, adoptat in decembrie 2012, ca a constatat, in urma verificarilor facute, prejudicii totale de 1.172.990 mii lei, ponderea cea mai mare (57,89%) vizand abateri legate de angajarea, lichidarea, ordonantarea si plata cheltuielilor bugetare.

Ca urmare a actiunilor de control/audit au fost identificate abateri care au determinat producerea de prejudicii, estimate la 1.172.990 mii lei, se arata in raportul Curtii.

Potrivit MEDIAFAX, ponderea cea mai mare (57,89%) este detinuta de abaterile de la prevederile legale care reglementeaza cele 4 etape ale efectuarii cheltuielilor bugetare, respectiv angajarea, lichidarea, ordonantarea si plata acestora, in concordanta cu prevederile legii bugetare si cu destinatia stabilita.

Cele mai frecvente cazuri de astfel de abateri, se refera la efectuarea unor cheltuieli neprevazute de legislatia in vigoare, efectuarea unor cheltuieli de personal neprevazute de legislatia in vigoare, acordarea nelegala a unor drepturi salariale, inclusiv a sporurilor, premiilor si a altor drepturi, functionarilor publici, personalului contractual, persoanelor cu functii de conducere si personalului care ocupa functii de demnitate publica, plati efectuate fara existenta documentelor justificative, intocmite conform legii, care sa ateste exactitatea si realitatea sumelor decontate.

Curtea de Conturi adauga ca alte cazuri se refera la efectuarea de cheltuieli cu bunuri si servicii fara contraprestatie (bunuri, lucrari, servicii nereceptionate in cantitatea facturata si platita), precum si plati peste normele, cotele sau baremurile legale, angajarea, lichidarea, ordonantarea si plata unor cheltuieli care nu au legatura cu scopul, obiectivele si functiile entitatii.

Citeste si:
Cum era descris Iliescu într-un raport secret al CIA din 1982
Cum era descris Iliescu...
Citeste si:
Care sunt primele simptome care apar in caz de coronavirus?
Care sunt primele simptome...

In raport se mentioneaza ca o pondere insemnata (17,76%) o au si abaterile referitoare la administrarea contractelor de achizitie publica, estimate la 208.381 mii lei.

In anul 2012 Curtea de Conturi si-a exercitat functia de verificare la un numar de 2.317 entitati.

Citeste si: In 2008-2012, prejudiciul total la autoritatile centrale si locale a fost de 900 mil. euro

Citeste si:
Antreprenoriat: cum reduci costurile în companie
Antreprenoriat: cum reduci...


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.