Erik de Vrijer, seful misiunii FMI la Bucuresti, sustine ca Guvernul s-a angajat sa ia masuri de corectie pentru a atinge obiectivele programului.

Acordul cu Romania nu poate fi considerat deraiat, deocamdata, intrucat Guvernul s-a angajat sa ia masuri corective pentru a atinge obiectivele convenite in program si pare serios ca va pune in aplicare ceea ce a promis, a declarat Erik de Vrijer, seful misiunii de evaluare a FMI, citat de adevarul.ro.

"Guvernul va lua masuri de corectie pentru a atinge obiectivele programului, deci ne trebuie mai mult timp, pentru ca au parut angajati si seriosi ca vor face ce au promis ca fac. Acordul nu e nici deraiat nici nederaiat", a spus de Vrijer, intrebat daca poate spune ca acordul cu Romania este considerat deraiat.

Seful misiunii a adaugat ca Guvernul a cerut o amanare de trei luni, ceea ce inseamna ca aceste evaluari vor fi finalizate prin votul in Condiliul Director al FMI la finele lunii iunie.

"Din moment ce ratezi mai multe tinte indicative, atunci banii care erau disponibili dupa a sasea evaluare nu ar mai putea fi trasi, desi acesta este un program preventiv, pana cand nu sunt aprobate cele trei derogari de la boardul FMI, adica in iunie", a adaugat de Vrijer.

Cu alte cuvinte, Romania nu va avea la dispozitie bani de la FMI pana cand board-ul institutiei nu va aproba evaluarile a saptea si a opta. Pe de alta parte, cofinantarea proiectelor din fonduri UE va reveni la de la 5% la 15%, de la finele lunii martie, atunci cand expira acordul cu Comisia Europeana, care formal nu il va prelungi pana in iunie, asa cum a acceptat Fondul Monetar International, scrie MEDIAFAX.

Rata de absorbtie reala a fondurilor structurale si de coeziune, raportata la platile efectuate de Comisia Europeana, a fost 11,47% (2,204 miliarde euro) la finalul lunii decembrie 2012.

Raportat la declaratiile de cheltuieli transmise la Bruxelles de partea romana, rata de absorbtie la sfarsitul anului trecut se ridica la 14,92% (2,965 miliarde euro).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.