Posta Romana va fi privatizata printr-o majorare de capital, iar viitorul investitor va detine 51% din actiunile operatorului postal, nu 20%, cum intentionau initial autoritatile, potrivit unui proiect de act normativ elaborat de Ministerul Comunicatiilor.

Potrivit MEDIAFAX, operatorul national postal este controlat de Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) - 75% si Fondul Proprietatea - 25%.

Anterior, procesul de privatizare a Postei viza cedarea unui pachet de cel putin 20% din actiunile companiei, printr-o majorare de capital, operatiune asumata in relatia cu Fondul Monetar International.

"Privatizarea Companiei Nationale Posta Romana se realizeaza prin metoda majorarii de capital social prin aport de capital privat, prin dobandirea de catre un nou investitor a unui pachet de actiuni reprezentand 51% din capitalul social al companiei in cadrul unei operatiuni de majorare de capital prin emisiune de noi actiuni. Noile actiuni emise se ofera spre subscriere investitorului selectat, in vederea dobandirii cotei de 51% din capitalul social, precum si actionarului existent Fondul Proprietatea in vederea mentinerii cotei sale de participatie la capitalul social al companiei prin exercitarea dreptului de preferinta in conditiile legii", se arata in proiectul de hotarare a Guvernului privind modificarea si completarea unor acte normative in domeniul privatizarii, publicat de MCSI.

In cazul in care Fondul Proprietatea nu-si exercita dreptul de preferinta ori si-l exercita partial, investitorul selectat va subscrie un numar de actiuni mai mic decat cel oferit initial astfel incat in oricare situatie, participatia Fondului la capitalul social al CNPR sa reprezinte 51% din capitalul social al companiei rezultat in urma operatiunii de majorare.

"Actiunile nesubscrise de catre Fondul Proprietatea ori de catre investitorul selectat se anuleaza", se mai spune in document.

Numarul total de actiuni ce vor fi emise de CNPR in cadrul majorarii de capital, precum si numarul de actiuni ce se ofera spre subscriere investitorului selectat in cadrul procesului de privatizare se stabilesc de institutia publica implicata pentru a asigura respectarea cotei de participatie ce urmeaza a fi dobandita de investitorul selectat.

Citeste si:
Ciolacu: "Cine are bani traieste, cine n-are, moare!"
Ciolacu: "Privatizarea...

"Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale este mandatat sa-si asigure mecanismele contractuale necesare valorificarii restului de actiuni detinute de statul roman in capitalul social al companiei dupa derularea procesului de privatizare (...), prin oricare din metodele de privatizare prevazute de legislatia privatizarii, cel putin la acelasi pret pe actiune cu pretul de subscriere a actiunilor nou emise (inclusiv prima de emisiune, dupa caz) pe care urmeaza sa-l plateasca investitorul selectat conform contractului de privatizare", se mai spune in document.

Selectia investitorului se va realiza prin metoda licitatiei cu oferta in plic combinata cu metoda licitatiei cu strigare, precedata de negocieri desfasurate pe baza de oferte preliminare si neangajante depuse de potentialii investitori.

Citeste si:
Reducere de 50% pentru facturile la energie. Cine beneficiază de...
Reducere de 50% pentru...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.