Romania are nevoie ca alegerile parlamentare din aceasta saptamana sa puna capat razboiului politic dintre liderii tarii, sau risca sa se confrunte cu declinul monedei, obligatiunilor si investitiilor.

Romania, tara cu cei mai multi premieri incepand din 1990 in randul statelor membre UE, a fost condusa in acest an de trei guverne, intarziind planuri de a consolida economia si justitia. Investitiile straine directe au scazut puternic, la 1,1 miliarde de euro in primele noua luni ale acestui an, de la nivelul record de 9,5 miliarde de euro in 2008, iar leul se situeaza aproape de minimul istoric.

"Avem nevoie de un guvern care sa puna in aplicare lucrurile pe care le promite. Lipsa de predictibilitate este cel mai important factor care influenteaza negativ mediul de afaceri", a declarat Steven van Groningen, sef al diviziei din Romania a Raiffeisen Bank International.

Presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta sunt prinsi intr-o lupta pentru putere care a condus la prabusirea unui guvern in martie si la un vot de demitere a presedintelui. Din cauza acestui conflict, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, si-a exprimat ingrijorarea ca Romania inregistreaza un recul democratic, scrie Bloomberg, potrivit MEDIAFAX.

Increderea investitorilor a scazut, alimentand majorarea costurilor de imprumut si impingand leul la un minim record de 4,652 lei pe euro la inceputul lunii august. Volatilitatea a determinat Banca Nationala a Romaniei sa opreasca o serie de reduceri de dobanda, al caror scop era stimularea economiei.

Costul asigurarii datoriei pe cinci ani a Romaniei impotriva riscului de neplata (default) prin contracte Credit Default Swaps a urcat la 2,28%, de la 2,06% la mijlocul lunii octombrie, minimul ultimilor doi ani.

"Nu cred ca actuala coalitie de guvernare este constienta de pericolele cu care se confrunta. (Incertitudinea, n.r.) afecteaza investitiile straine, intrucat companiile devin foarte suspicioase privind prezenta intr-o tara in care nu stiu la ce sa se astepte", a declarat Michael Taylor, analist la Oxford Analytica.

Citeste si:
Morgan Stanley: Rusia ar putea intra în default în stil Venezuela...
Morgan Stanley: Rusia ar...

Scepticismul privind capacitatea Guvernului de a-si respecta promisiunile agraveaza temerile legate de inrautatirea situatiei economice, potrivit Bloomberg.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.