Cresterea fraudei economice ameninta serios activitatea companiilor din intreaga lume, 45% dintre acestea fiind victimele infractiunilor economice in ultimii doi ani, potrivit unui studiu efectuat de PricewaterhouseCoopers. Numarul firmelor care au raportat fraude a crescut de la 37% pana la 45% din 2003. Companiile au platit un pret mediu de 1,7 milioane dolari doar din pierderi datorate "fraudelor tangibile", infractiuni care rezulta din pierderi financiare directe si imediate. Acestea includ insusirea ilicita de bunuri, fals si tranzactii cu produse pirat.

Studiul, care se desfasoara bianual, a fost realizat in perioada mai - septembrie 2005 si a implicat 3.634 de companii din 34 de tari, fiind efectuat in asociere cu Universitatea Martin Luther din Germania. Din acest numar de firme, 1.227 au reusit sa-si calculeze pierderile, pierderi care au depasit, in ultimii doi ani, doua miliarde dolari. Numarul firmelor care au raportat pierderi financiare a crescut cu 50% din 2003.

Companiile din intreaga lume au suferit, in medie, opt acte de frauda din 2003. Cu cat este mai mare compania, cu atat creste si numarul fraudelor, grupurile mari raportand o medie de 12 asemenea incidente. In functie de industria in care activeaza, infractiunile economice au lovit intre 38%-60% din companiile chestionate. "Multe companii raporteaza fraude financiare, ele raporteaza un numar mare de incidente, iar cele mai multe cazuri sunt detectate intamplator", a afirmat Steven Skalak de la PricewaterhouseCoopers.

Cele mai multe fraude au fost descoperite din intamplare, aproximativ 34%, urmate de controlul intern, 26%. Potrivit studiului, cresterea volumului de fraude se datoreaza urmatoarelor cauze: introducerea unor reglementari mai stricte, introducerea verificarilor interne, reglementari in cadrul companiilor care incurajeaza raportarea fraudelor. Totusi, in pofida numarului crescut de infractiuni, aproape 80% dintre companii considera ca firma lor nu se va confrunta cu astfel de probleme in urmatorii cinci ani.

Doar 21% dintre companii considera ca vor fi victimele unor fraude in urmatorii cinci ani. In afara pagubelor financiare, 40% dintre companii au declarat ca au suferit "pierderi colaterale" asupra operatiunilor zilnice. Dintre acestea, 43% au suferit pierderi de imagine la nivelul marcii lor, 42% au suferit daune in relatiile cu partenerii de afaceri, iar 54% au fost afectate la nivelul personalului.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.