Noul software OneCare Live va proteja computerele internautilor folosind si tehnologie romaneasca.Cel mai mare producator de software din lume, Microsoft, a lansat ieri versiunea publica de testare a serviciului de securitate online OneCare Live prin care utilizatorii isi pot proteja computerele de amenintarile informatice existente pe Internet, relateaza presa internationala. Este vorba de o prima initiativa importanta in noua politica a Microsoft de a intra in competitie directa cu alti furnizori de servicii de securitate, precum Symantec, McAfee sau TrendMicro. OneCare Live este deocamdata in faza de testare beta, ceea ce inseamna ca utilizatorii il pot descarca si utiliza gratuit, insa functionarea fara erori nu este garantata de producator.

Serviciul este dezvoltat in laboratoarele Microsoft de mai mult timp, unul dintre pasii pregatitori ai acestei lansari fiind si achizitionarea antivirusului RAV al companiei romanesti GeCAD in 2003. "Fara cuvinte mari, dar este o mandrie faptul ca tehnologia dezvoltata de noi ajunge sa fie utilizata in acest fel", a spus pentru ZF Radu Georgescu, presedintele grupului GeCAD. El spune ca, de obicei, este curios sa testeze orice aplicatie noua si interesanta si ca va face acest lucru si cu software-ul OneCare Live al Microsoft.

OneCare Live contine un program de tip firewall (pentru protectia la atacurile hackerilor), un antivirus, alte functii de reglare a functionarii generale a PC-ului, precum si instrumente pentru crearea de copii de rezerva a datelor (back-up), scrie publicatia Information Week. Serviciul a fost anuntat prima data de oficialii companiei in luna mai, insa acum este pentru prima data disponibil public pentru teste. In ultimele luni, Microsoft a mai adaugat cateva functii, a scris Yoav Schwartz, directorul de departament pentru OneCare, pe blog-ul echipei sale.

Printre noutati: OneCare poate sa salveze date pe echipamente externe (conectate la PC), poate sa scaneze fisierele primite prin MSN Messenger pentru a identifica eventuali virusi si se integreaza cu aplicatia Microsoft Update pentru a descarca de pe serverele companiei cele mai noi definitii de virusi, astfel incat antivirusul sa fie in permanenta la zi.

Aplicatia poate fi descarcata de pe site-ul WindowsOneCare.com. Pentru a fi instalata, PC-ul trebuie sa ruleze versiunea SP2 a sistemului de operare Windows XP. La fel ca majoritatea produselor de securitate, OneCare va cere utilizatorului sa dezinstaleze aplicatii ale altor producatori (de pilda, Norton Internet Security al Symantec sau Internet Security Suite al McAfee) pentru a putea fi instalat in sistem, scrie Information Week.

Modelul de business anuntat de Microsoft pentru OneCare este abonamentul. Bill Gates a vorbit in repetate randuri despre faptul ca viitorul va consacra vanzarile de "software ca serviciu", ceea ce ar insemna ca actualul model de comercializare a softului pe CD-uri ambalate si asezate pe rafturile magazinelor nu va mai fi de actualitate.

In perioada de testare, OneCare va fi gratuit. Deocamdata, oficialii Microsoft nu au dezvaluit nici cat va tine aceasta perioada, nici care va fi pretul serviciului, odata lansat comercial. "Cand versiunea finala va fi gata de lansare, va vom anunta si toate detaliile despre preturi", a spus Schwartz.

Antivirusul lui Gates are radacini romanesti

In iunie 2003, Microsoft a cumparat tehnologia RAV de la compania lui Radu Georgescu, GeCad, pentru o suma estimata de surse din piata la 19 mil. $. In urma tranzactiei, o serie de specialisti romani au plecat la sediul Microsoft din Seattle pentru a sprijini dezvoltarea antivirusului. Numarul lor nu a fost facut public. Radu Georgescu calatoreste o data la 3-4 luni la Seattle pentru a oferi consultanta in dezvoltarea antivirusului. "Toti am avut de castigat din aceasta tranzactie. Cei care am ramas in GeCAD, dar si specialistii in tehnologii antivirus care au plecat la Microsoft sau la alti mari producatori din industrie", a spus Georgescu despre intelegerea cu compania lui Bill Gates.


Despre autor:

Ziarul Financiar

Sursa: Ziarul Financiar


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.