Consiliul Concurentei a sanctionat patru companii cu amenzi in valoare totala de 25,5 milioane de lei (circa 5,6 milioane de euro) pentru trucarea a doua licitatii organizate de Transgaz Medias, in vederea atribuirii unor contracte de racorduri de gaze in perioada 2009-2011.

Firmele sanctionate sunt Condmag Brasov, Inspet Ploiesti, Moldocor Piatra Neamt si T.M.U.C.B. (Trustul de Montaj Utilaj Chimic Bucuresti), sanctiunile fiind aplicate in cadrul unei investigatii privind o posibila intelegere intre companii de a participa cu oferte trucate la licitatiile organizate de Transgaz in perioada 2009 - 2011, in vederea atribuirii unor contracte de racorduri de gaze naturale, transmite MEDIAFAX.

Astfel, firmele Condmag si Inspet au fost amendate cu 4.548.658 lei (1 milion de euro) si, respectiv, 7.296.204 lei (1,6 milioane euro) pentru realizarea unei intelegeri privind participarea cu oferte trucate la procedura de achizitie publica "Racord gaze naturale Butimanu-Brazi pentru alimentarea cu gaze a centralei de Cogenerare Brazi" organizata in anul 2009.

"Trucarea ofertelor a constat in schimbul de informatii sensibile, cu caracter confidential, care au permis frmei Inspet sa castige licitatia, conform unei intelegeri prealabile", se arata intr-un comunicat al Consiliului Concurentei.

De asemenea, firma Moldocor a fost amendata cu 2,235 milioane de lei (500.000 euro), iar T.M.U.C.B. cu 11,38 milioane de lei (2,5 milioane euro) pentru realizarea unei intelegeri in scopul participarii cu oferte trucate la procedura de achizitie publica "Conducta de transport gaze 20'' Giurgiu Ruse" organizata in anul 2011. Trucarea licitatiei s-a realizat prin corelarea ofertelor depuse de cei doi concurenti, firma T.M.U.C.B. transmitand firmei Moldocor informatii confidentiale cuprinse in oferta sa financiara.

"Avem dovezi ca aceste companii s-au inteles asupra continutului ofertelor pe care urmau sa le prezinte la licitatii, schimband informatii comerciale sensibile. Intelegerile de trucare a licitatiilor, reprezinta una dintre cele mai grave restrictionari ale concurentei si conduc la achizitionarea, de catre autoritatea contractanta, a unor lucrari mai scumpe. In acest caz am colaborat cu DIICOT, care ne-a furnizat indiciile necesare pentru a declansa investigatia", a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Citeste si:
Scumpiri din pix la alimentele de bază. Consiliul Concurenței...
Scumpiri din pix la...

Legea concurentei (nr. 21/1996) interzice orice intelegeri exprese sau tacite intre agentii economici ori asociatiile de agenti economici, care au ca obiect sau au ca efect denaturarea concurentei, in special cele care urmaresc participarea, in mod concertat, cu oferte trucate la licitatii sau la orice alte forme de concurs de oferte.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.