Firmele au revenit la tendinta inregistrata mai ales in anii 1997-1998 de a apela la creditul fiscal, respectiv de a nu-si plati datoriile catre stat, iar Agentia Nationala de Administrare Fiscala le recomanda sa se indrepte catre creditul bancar, a declarat Mihail Constantin, vicepresedinte ANAF. 

"Din cauza gradului ridicat de indatorare al firmelor fiscul este foarte vulnerabil si scoate cu greu banii de la firme. Atunci cand se executa bunurile acestora, toate sechestrele stau si-si pierd din valoare pentru ca nu exista apetit de cumparare pe piata", a afirmat Constantin la o conferinta pe teme economice organizata la BNR, transmite MEDIAFAX.

El a aratat ca ANAF incepe sa treaca de la profilul economic pe care ar trebui sa il aiba la profilul juridic, angajand in ultima perioada tot mai multi juristi pentru a reprezenta institutia in litigii cu firme.

Constantin a spus ca ANAF se confrunta si cu multe intrari in insolventa, prin care firmele se protejeaza fata de fisc si creditori, si cu o tendinta de "abandonare" a societatilor comerciale, prin intrarea in inactivitate.

In plus, el a aratat ca "circuitele evazioniste" reusesc sa se replieze tot mai rapid, creand astfel dificultati institutiei de a recupera datoriile.

Prin programul de reformare a institutiei, programat pentru urmatorii patru ani, ANAF vizeaza sa atinga un grad de conformare al contribuabililor de 92%, de la circa 80% in prezent, potrivit reprezentantului Agentiei.

In tarile dezvoltate indicatorul se situeaza la 94% din populatie.

"Atunci cand 94% din cetateni se conformeaza voluntar (la platile catre fisc, n.r.) doar 6% au probleme. La noi procentajul de 20% de contribuabili cu probleme implica o munca anevoiasca pentru ANAF, ceea ce poate determnina blocaje in activ noastra", a mai spus Constantin.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.