Bulgaria a inghetat pe termen nelimitat planurile de adoptare a monedei euro, in contextul crizei datoriilor de stat, considerand ca aderarea la uniunea monetara nu ar mai aduce vreun beneficiu, ci numai costuri.

Premierul Boyko Borisov si ministrul Finantelor Simeon Djankov au declarat ca decizia de a suspenda planurile de aderare la zona euro, un vechi obiectiv pe termen lung al mai multor guvernari de la Sofia, este o consecinta a deteriorarii conditiilor economice si incertitudinilor legate de viitorul blocului monetar, alaturi de schimbarea "decisiva" a opiniei publice din tara privind adoptarea euro, la inceputul celui de-al treilea an de austeritate, potrivit stirileprotv.ro.

"Directia s-a schimbat in strategia noastra, dar si in randul publicului. In prezent, nu vad niciun beneficiu al intrarii in zona euro, ci numai costuri. Publicul este indreptatit sa stie cine ar avea de salvat pe cine dupa ce aderam. Este prea riscant pentru noi si, in plus, nu este sigur care sunt regulile si cum vor sta lucrurile peste un an sau doi", a afirmat Djankov.

Criza datoriilor de stat a determinat si alte state UE sa se indeparteze cu prudenta de adoptarea monedei unice. Premierul lituanian Andrius Kubilius a declarat saptamana trecuta ca tara va adera la zona euro numai atunci cand "Europa va fi pregatita".

Anterior, premierul leton Valdis Dombrovskis a spus ca guvernul va lua o decizie in privinta unui program de adoptare a euro in primavara anului 2013, termen care contrazice obiectivul anterior de a adopta moneda unica la inceputul lui 2014.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.