Guvernul irlandez a eliminat toate restrictiile privind accesul pe piata muncii pentru muncitorii din Romania si Bulgaria.

Masura vine in urma unei scaderi puternice a numarului de romani si bulgari care calatoresc in Irlanda in cautarea unui loc de munca. In plus, aceasta vine la cateva luni de la solicitarea Comisiei Europene catre guvernul irlandez de a examina necesitatea actuala a restrictiilor.

"A devenit clar ca baza pentru continuarea restrictiilor privind accesul pe piata muncii pentru cetatenii romani si bulgari este discutabila", arata un comunicat al Departamentului irlandez pentru munca, afaceri si inovatie.

Piata muncii in UE: Cu ce vine Parlamentul European in sprijinul muncitorilor romani?

"Astfel, guvernul a decis avansarea imediata a datei de acces pe piata muncii al cetatenilor bulgari si romani", adauga Departamentul.

Examinarea care a urmat solicitarii Comisiei Europene de a analiza eliminarea restrictiilor privind accesul pe piata muncii a tinut cont printre altele de numarul de aplicatii pentru permise de munca venite din Romania si Bulgaria, scrie MEDIAFAX.

"De la un varf in 2003, numarul celor care cautau deun loc de munca in Irlanda a scazut semnificativ incepand cu 2007".

"In 2003 aproximativ 3.600 de permise de munca erau solicitate de cetatenii celor doua state, ajungand la 500 de aplicatii in 2011", mai arata comunicatul citat de Irish Times.

Citeste si Piata muncii in Olanda: Inca doi ani de restrictii pentru romani?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.