Desi inflatia a atins recent un nou minim istoric, ea se va dubla in urmatoarele 3 - 4 luni, avertizeaza Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR.

"Chiar daca in mai am inregistrat o rata anuala a inflatiei de 1,79%, din cauza efectelor de baza negative vom avea, la sfarsitul anului 2012, o inflatie de 3,2%. Cresterea economica a Romaniei este sub potentialul sau, dar in prezent ne confruntam cu o serie de evolutii ale mediului extern, ale fluxurilor de capital si ale volatilitatii preturilor", a spus Croitoru, citat de evz.ro.

Datorita deprecierii leului fata de euro, impoturile se vor scumpi in curand deoarece 70% din produsele importate de Romania provin din Uniunea Europeana. O parte din scumpiri vor avea cauze interne.

Produsele agricole, foarte ieftine anul trecut, datorita recoltei extrem de bune, se vor scumpi deoarece o productie normala, cum va fi cel mai probabil in 2012, nu se va putea ridica la nivelul celei anterioare.

Productia agricola va fi mai mica in 2012 din cauza secetei

In plus, din iunie va creste cu 5% pretul energiei, care se va regasi in majoritatea preturilor la servicii si produse.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.