Ieri s-a inaugurat gazoductul subacvatic prin care Turcia primeste titei rusesc. Rusii vor ca tot gazul catre Turcia sa treaca pe aici, iar conducta de tranzit prin Romania sa fie abandonata

Coridorul gazier Blue Stream, prin care gazele rusesti ajung in Turcia traversind Marea Neagra, a fost inaugurat ieri oficial, in cadrul unei ceremonii la are au fost prezenti presedintele rus si premierul turc, Vladimir Putin si, respectiv, Recep Erdogan. La eveniment a participat si premierul italian Silvio Berlusconi, a carui tara ar putea beneficia de aceasta ruta, daca titeiul ajuns in Turcia ar lua calea Mediteranei.

Socotit de rusi cel mai mare proiect de export al gazului, Blue Stream inseamna o conducta submarina de aproape 400 de kilometri, cea mai adinca teava submarina din lume, capabila sa transporte 15 miliarde de metri cubi de gaz pe an, adica echivalentul a 80% din consumul anual al Romaniei. Gazoductul loveste direct in interesele Romaniei, pentru ca pina acum tot gazul rusesc ajungea in Turcia printr-o conducta care traversa si Romania. Potrivit unor surse oficiale rusesti, cu timpul Moscova planifica sa reorienteze in totalitate prin "blue stream" titeiul catre Turcia, titei care este transportat acum prin Ucraina, Moldova, Romania si Bulgaria.

Romanii nu se sperie

Cu toate ca noua conduta este o amenintare serioasa pentru Romania, autoritatile de la Bucuresti spun ca este imposibil sa fim scosi din cartile tranzitului de gaz. "Turcia consuma 25 de miliarde de metri cubi de gaz anual, majoritatea din Federatia Rusa, asa ca Blue Stream nu poate acoperi tot. Ei au facut gazoductul mai mult pentru a avea siguranta alimentarii, pentru ca depindeau doar de conducta care trece pe la noi", ne-a spus seful Dispeceratului National de Gaze, Stefan Gheorghe.

Intr-adevar, prin Romania trece magistrala care ne alimenteaza pe noi, pe bulgari, greci, macedoneni si turci. In 2002 Gazprom ne-a finantat construirea unui al treilea fir al magistralei, asa ca pe teritoriul Romaniei tranziteaza 28 de miliarde de metri cubi anual, adica de doua ori mai mult decit prin Blue Stream. Este adevarat ca si costurile, generate de distanta si de taxele de tranzit, sint mai mari. Din aceasta conducta, Romania obtine mai mult de trei sferturi din importurile totale de gaz. In plus, daca rusii o abandoneaza, pierdem zeci de milioane de dolari pe an, aferenti taxelor de tranzit.

O teava ramasa proiect

Gazoductul de sub Marea Neagra este gata in timp ce un alt proiect important pentru noi a ramas la stadiul de proiect. Este vorba despre conducta Nabuco, ce ar urma sa transporte gaz asiatic in Europa Centrala. Conducta cu o capacitate anuala de tranzit de 30 de miliarde de metri cubi, ea ar urma sa plece din Turcia si prin Bulgaria, Romania si Ucraina ar urma sa ajunga in Austria. Gazul va proveni in principal din Iran (al doilea producator din lume) si, dupa ce fiecare tara de tranzit se va alimenta cu cantitatile necesare, gazul va intra in sistemul de conducte din Europa Occidentala. Proiectul este o alternativa la dependenta de gaz rusesc a Occidentului (40% din consum), dar, desi se tot discuta in comisii interstatale de doi ani de zile, nici macar nu s-a creat compania de executie a proiectului, asa ca pina la primul metru de teava mai e cale lunga.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.