Circa 70% din angajatori sustin ca procesul de recrutare este influentat de institutia de invatamant absolvita, cele mai putin importante criterii fiind experienta si studiile din strainatate.

In selectia candidatilor, recrutorii tin cont de nivelul educatiei (69%), calificarea candidatului (56%), experienta practica in tara (49%), referinte/recomandari (47%) si reputatia institutiilor de invatamant absolvite (45%), potrivit unui studiu realizat de BestJobs.

In topul specializarilor cautate de catre angajatori in CV-uri pe primele 3 poziti se regasesc facultatile de profit tehnic (automatica si calculatoare, cibernetica, telecomunicatii, inginerie, mecanica si electronica), facultatile de profil lingvistic, facultatile de profil economic. Urmatoare institutiile cautate sunt facultatea de Medicina si Farmacie, Constructii, Instalatii si Transporturi.

In Romania multi tineri urmeaza specializari ce nu sunt cautate de catre angajatori si prea putini aleg profile in care se recruteaza puternic. In prezent, in cei mai multi dintre tinerii fara experienta ce isi gasesc destul de usor un loc de munca sunt studenti sau absolventi de Politehnica.

Specializarile cele mai afectate de deficitul de personal, si spre care se pot indrepta viitorii studenti, sunt de IT/Telecom, Inginerie si Limbi straine. Absolventii de limbi straine foarte cautate, din cauza numarului mic de vorbitori, au sanse mari de a obtine un venit ridicat (olandeza, suedeza, finlandeza, ebraica, germana, poloneza, daneza, etc.).

O alta categorie de personal unde deficitul inregistrat este ridicat este "sanatatea". Chiar daca universitatile atrag suficienti studenti pe aceste domeniu (Medicina/Farmacie) acestia pleaca din tara dupa finalizarea studiilor. Acest lucru se datoreaza si faptului, ca cel putin pe perioada studiilor si a rezidentiatului, studentii sunt defavorizati din punct de vedere financiar.

In contextul deficitului de personal de pe piata, orice specializare de profil Tehnic, Medical / Farmaceutic, Lingvistic sau Financiar-Bancar, este de succes pe termen lung.

Citeste si:
Orange montează un cablu submarin transatlantic ce va lega SUA,...
Orange instalează un cablu...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.