Un nou cablu submarin transatlantic care va lega Franţa de SUA şi Marea Britanie, realizat în parteneriat cu grupul american Facebook şi operatorul britanic de telefonie Vodafone, va ajunge în zilele următoare pe plajele din apropiere de Bordeaux (sud-vestul Franţei), a anunţat luni operatorul francez de telecomunicaţii Orange.

Botezat 'AMITIE', această reţea de cabluri de fibră optică are o lungime totală de 6.800 de kilometri, iar punerea sa în serviciu este prevăzută pentru începutul anului 2022. Construcţia acestui important proiect, cu o valoare estimată la 250 milioane de euro, a fost atribuită firmei franceze Alcatel Submarine Networks, filială a grupului finlandez Nokia.

Sosirea pe coasta franceză, amânată din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, va avea loc "în zilele următoare", a precizat Orange. Graţie noului cablu, va fi asigurată o conexiune între statul Massachusetts (SUA) şi localităţile Le Porge (Franţa, în apropiere de Bordeaux) şi Bude (Anglia).

"În contextul exploziei traficului internaţional, a acestor noi generaţii de cabluri submarine mai eficiente, şi ţinând cont de mizele strategice şi de suveranitatea naţională legată de cabluri submarine, Orange trebuie să continue să îşi dezvolte infrastructurile pentru a conecta Franţa de celelalte continente", a apreciat Jean-Luc Vuillemin, director pentru reţelele Internaţionale la Orange.

Grupul francez de telecomunicaţii, prezent şi pe piaţa din România, va fi proprietarul cablului în apele teritoriale franceze. Similar, Vodafone pe partea engleză. Acest proiect demarat de Facebook, seamănă cu cel realizat în parteneriat cu gigantul american Google, prin instalarea în comun a cablului submarin transatlantic botezat 'Dunant', pentru care tronsonul de sosire în Franţa a fost instalat în regiunea Vendee (vestul Franţei) în luna martie 2020.

Citeste si:
Corina Crețu: Suntem la un pas de ridicarea vizelor pentru intrarea...
Corina Crețu: Suntem la un...

Amplasarea şi exploatarea cablurilor submarine, prin care se realizează marea majoritate a traficului de Internet la nivel mondial, a fost mult timp apanajul marilor operatori de telecomunicaţii reuniţi în consorţii. Însă giganţii Internetului, Google, Facebook, Microsoft, încep să devină noii constructori de infrastructuri, în special pe fondul exploziei fluxului de date între Europa şi SUA.

În paralel, Facebook va construi, în parteneriat cu un consorţiu de companii de telecomunicaţii, un cablu submarin cu o lungime de 37.000 de kilometri, botezat '2Africa', în jurul continentului african, în ideea de a îmbunătăţi accesul la Internet pe acest continent şi în Orientul Mijociu. Acest cablu, cel mai lung din lume, va face legătura între Europa, vestul Orientului Mijlociu şi 16 ţări din Africa, parcurgând Marea Mediterană, Marea Roşie, golful Aden, şi coasta africană a Oceanului Indian, până la Capul Bunei Speranţe, pentru a reveni prin Oceanul Atlantic până în Marea Britanie. Punerea în serviciu este prevăzută pentru 2023 sau 2024.

Orange, fostul France Telecom, este unul dintre cei mai mari operatori de telecomunicaţii din lume, fiind prezent în 26 de ţări, inclusiv în România. În luna noiembrie a anului trecut, Hellenic Telecommunications Organization (OTE) a anunţat încheierea unui acord de vânzare a cotei sale de 54% din acţiunile Telekom Romania Communications către Orange România, finalizarea acestei tranzacţii fiind estimată pentru a doua jumătate a anului 2021, precizeaă Agerpres.

Citeste si:
Macron a recunoscut că armata franceză l-a asasinat pe Ali...
Emmanuel Macron a recunoscut...


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.