Un nou cablu submarin transatlantic care va lega Franţa de SUA şi Marea Britanie, realizat în parteneriat cu grupul american Facebook şi operatorul britanic de telefonie Vodafone, va ajunge în zilele următoare pe plajele din apropiere de Bordeaux (sud-vestul Franţei), a anunţat luni operatorul francez de telecomunicaţii Orange.

Botezat 'AMITIE', această reţea de cabluri de fibră optică are o lungime totală de 6.800 de kilometri, iar punerea sa în serviciu este prevăzută pentru începutul anului 2022. Construcţia acestui important proiect, cu o valoare estimată la 250 milioane de euro, a fost atribuită firmei franceze Alcatel Submarine Networks, filială a grupului finlandez Nokia.

Sosirea pe coasta franceză, amânată din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, va avea loc "în zilele următoare", a precizat Orange. Graţie noului cablu, va fi asigurată o conexiune între statul Massachusetts (SUA) şi localităţile Le Porge (Franţa, în apropiere de Bordeaux) şi Bude (Anglia).

"În contextul exploziei traficului internaţional, a acestor noi generaţii de cabluri submarine mai eficiente, şi ţinând cont de mizele strategice şi de suveranitatea naţională legată de cabluri submarine, Orange trebuie să continue să îşi dezvolte infrastructurile pentru a conecta Franţa de celelalte continente", a apreciat Jean-Luc Vuillemin, director pentru reţelele Internaţionale la Orange.

Grupul francez de telecomunicaţii, prezent şi pe piaţa din România, va fi proprietarul cablului în apele teritoriale franceze. Similar, Vodafone pe partea engleză. Acest proiect demarat de Facebook, seamănă cu cel realizat în parteneriat cu gigantul american Google, prin instalarea în comun a cablului submarin transatlantic botezat 'Dunant', pentru care tronsonul de sosire în Franţa a fost instalat în regiunea Vendee (vestul Franţei) în luna martie 2020.

Amplasarea şi exploatarea cablurilor submarine, prin care se realizează marea majoritate a traficului de Internet la nivel mondial, a fost mult timp apanajul marilor operatori de telecomunicaţii reuniţi în consorţii. Însă giganţii Internetului, Google, Facebook, Microsoft, încep să devină noii constructori de infrastructuri, în special pe fondul exploziei fluxului de date între Europa şi SUA.

Citeste si:
Destinații inedite din Europa - orașe medievale fascinante
Destinații inedite din Europa...

În paralel, Facebook va construi, în parteneriat cu un consorţiu de companii de telecomunicaţii, un cablu submarin cu o lungime de 37.000 de kilometri, botezat '2Africa', în jurul continentului african, în ideea de a îmbunătăţi accesul la Internet pe acest continent şi în Orientul Mijociu. Acest cablu, cel mai lung din lume, va face legătura între Europa, vestul Orientului Mijlociu şi 16 ţări din Africa, parcurgând Marea Mediterană, Marea Roşie, golful Aden, şi coasta africană a Oceanului Indian, până la Capul Bunei Speranţe, pentru a reveni prin Oceanul Atlantic până în Marea Britanie. Punerea în serviciu este prevăzută pentru 2023 sau 2024.

Orange, fostul France Telecom, este unul dintre cei mai mari operatori de telecomunicaţii din lume, fiind prezent în 26 de ţări, inclusiv în România. În luna noiembrie a anului trecut, Hellenic Telecommunications Organization (OTE) a anunţat încheierea unui acord de vânzare a cotei sale de 54% din acţiunile Telekom Romania Communications către Orange România, finalizarea acestei tranzacţii fiind estimată pentru a doua jumătate a anului 2021, precizeaă Agerpres.

Citeste si:
Canon ocupă locul cinci în topul companiilor care au obţinut cele...
Canon ocupă locul cinci în...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 8 Februarie 2021 - 02 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.