Statele Unite joaca un rol central in sustinerea Europei sa faca fata crizei datoriilor si orice sugestie ca nu ar face acest lucru este gresita, a declarat miercuri secretarul Trezoreriei americane, Timothy Geithner, relateaza Reuters.

Geithner a afirmat intr-un discurs la Brookings Institution, inaintea unei serii de intalniri concentrate pe Europa, ca FMI poate stanga rapid fonduri, daca va fi nevoie, si a subliniat ca Rezerva Federala a deschis linii valutare swap pentru a asigura mentinerea lichiditatilor in dolari in Europa.

Subiectul principal al intalnirilor care vor incepe la Washington cu o reuniune informala a G7 va fi daca trebuie majorate resursele FMI astfel incat institutia sa poata proteja alte natiuni de efectul crizei datoriilor suverane din Europa.

Unele tari, precum Japonia, s-au angajat sa isi suplimenteze contributia la FMI, dar Statele Unite au anuntat ca nu vor face acest lucru, cerand Europei ca faca mai mult pentru a se ajuta singura, scrie MEDIAFAX.

Citeste si : [VIDEO] Filmul ingineriei financiare ce a pornit criza economica mondiala

Gethner a spus ca liniile swap oferite Bancii Centrale Europene si altor banci centrale nationale sunt esentiale pentru tinerea sub control a crizei europene, prin reducerea presiunii asupra sistemului bancar.

Liniile Swap reprezinta contracte pentru schimbarea valutelor la un curs de schimb specificat si apoi re-swap-area valutelor la o data ulterioara.

El a aratat tototada, ca Statele Unite sunt singura tara care ajuta direct Europa in acest fel.

"Alte tari nu vor sa ajute direct Europa. O fac prin intermediul FMI, care este sustinut in mare masura de SUA", a spus oficialul, adaugand ca sugestia ca Statele Unite nu participa la efortul de sustinere a Europei este gresita.

Vineri vor avea loc intalnirile oficiale ale ministrilor de Finante din G20, urmate de reuniunile semestriale ale FMI si Bancii Mondiale.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Japonia, Suedia si Danemarca au anuntat ca isi vor suplimenta contributiile la FMI cu un total de 77 de miliarde de dolari, semn al ingrijorarii ca criza europeana s-ar putea reaprinde, cu impact asupra economiei mondiale. Contributia Japoniei va fi de 60 de miliarde de dolari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.