Romania a inregistrat in luna ianuarie un record negativ in ceea ce priveste investitiile straine, iar atragerea de investitori ramane dificila atata timp cat costurile de productie sunt necompetitive din cauza infrastructurii si a neadaptarii pietei muncii la cerintele companiilor.

Chiar daca luna ianuarie nu este un reper al evolutiei investitiilor straine directe din anul respectiv - anul trecut in prima luna au fost raportate investitii de 376 milioane de euro, iar 2011 s-a terminat cu un minim al ultimilor noua ani - aceasta poate fi insa un semnal cu privire la perceptia investitorilor fata de piata locala. Investitiile straine directe din Romania au totalizat in luna ianuarie 23 de milioane de euro.

  • Record dupa record, negativ
Si aceasta percetie se pare ca a ramas negativa in ultimii trei ani, avand in vedere ca, din 2008, cand a fost inregistrat un maxim istoric, de 9,496 miliarde de euro, si pana in 2011 investitiile straine au scazut de aproape 5 ori., scrie MEDIAFAX.
  • Austeritatea i-a speriat pe investitori

Acestea au batut in retragere, pe de o parte din cauza conditiilor dificile de pe pietele de origine care au impus taieri de costuri, reduceri de cheltuieli si implicit amanarea programelor de investitii, iar pe de alta parte din cauza perpetuarii problemelor cu care piata romaneasca s-a confruntat in ultimii 20 de ani, respectiv infrastructura si instabilitatea si lipsa de predictibilitate legislativa, la care in ultimii ani s-au adaugat piata muncii si sistemul de invatamant.

Astfel, investitorii straini au inceput sa nu mai creada in promisiunile autoritatilor in ceea ce priveste dezvoltarea infrastructurii, iar in conditiile unui consum in scadere ca urmare a reducerilor salariale din 2010, acestia nu au mai vazut Romania ca pe o piata atractiva.

De asemenea, o problema relativ noua care afecteaza capacitatea Romaniei de a atrage investitii straine este cea a sistemului de invatamant si a pietei muncii, care nu au putut tine pasul cu cerintele companiilor care s-au extins in Romania.

In ultimii trei ani, mai mult ca niciodata, investitorii s-au plans de lipsa muncitorilor calificati in diverse specializari, care deriva din inexistenta scolilor profesionale, desfiintate dupa 1989. In acelasi timp, in Romania termenul de "educare continua" este aproape inexistent, astfel ca mare parte din cei care au terminat scoli de specialitate in urma cu 20 de ani sunt depasiti de evolutia tehnologica.

Citeste si:
Omicron și aurul. Legătura dintre noua variantă COVID-19 și costul...
Omicron și aurul. Legătura...

Toate acestea au facut ca Romania sa piarda principalul avantaj competitiv, respectiv costul redus de productie, care in trecut a atras companii importante.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.