Statele G20 vor sa combine suplimentarea resurselor FMI si consolidarea mecanismelor de urgenta ale UE pentru a crea o plasa de siguranta de 1.950 miliarde de dolari pentru combaterea crizei din zona euro.

Ministrii Finantelor din statele G20 vor sa antreneze resurse financiare impresionate pana la reuniunea sefilor de stat sau de guvern de la finele lunii aprilie, incercand totodata sa convinga pietele financiare ca pot aduce sub control problemele din zona euro.

Ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schaeuble, a aratat ca liderii europeni vor discuta in martie "cat este de adecvat" fondul de criza al zonei euro, chestiunea urmand sa se afle pe agenda summit-ului UE de saptamana viitoare.

  • Berlinul isi schimba persopectiva
Faptul ca Berlinul se arata dispus sa discute crearea resurselor fondului european de urgenta reprezinta o schimbare importanta de pozitie.

Astfel, daca liderii europeni vor aproba combinarea Fondului European de Stabilitate Financiara, vehiculul anticriza cu caracter temporar, cu Mecanismul European de Stabilitate, fondul cu caracter permanent, UE ar putea crea o plasa de siguranta de 1.000 miliarde de dolari, care ar putea incuraja alte state G20 sa accepte solicitarea FMI pentru finantare suplimentara de 500-600 miliarde de dolari.

Creditorul de la Washington are acum la dispozitie 358 miliarde de dolari.

Insumate, fondurile de urgenta ale zonei euro, resursele actuale ale FMI si contributia suplimentara din partea G20 ar constitui un mecanism anticriza de 1.950 miliarde de dolari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.