Agentia de evaluare financiara Fitch a retrogradat calificativul pentru credite pe termen lung al Greciei de la "CCC", echivalent cu un "risc substantial", la "C", reprezentand un nivel exceptional de risc si perspectiva unui "default inevitabil", ca urmare a anuntarii preschimbarii de obligatiuni.

Califiactivul pentru credite pe termen scurt a fost confirmat la "C", se arata intr-un comunicat al Fitch, conform MEDIAFAX.

Retrogradarea Greciei urmeaza anuntului ministrilor de finante din zona euro referitor la implicarea sectorului privat in restructurarea datoriilor statului elen si prezentarea termenilor preschimbarii de obligatiuni guvernamentale elene. Scaderea ratingului este conforma cu anuntul din iunie anul trecut al Fitch privind abordarea preschimbarii de obligatiuni suverane.

Bloomberg: Salvarea Greciei nu a eliminat riscul de default din Europa

Autoritatile elene si creditorii privati au ajuns la un acord pentru reducerea indatorarii Greciei, prin asumarea de catre detinatorii privati de obligatiuni a unei pierderi de 53,5% din valoarea nominala a titlurilor detinute. Detaliile furnizate ulterior de statul elen au confirmat intentia de a introduce clauze pentru impactul colectiv al acordului in privinta obligatiunilor aflate sub incidenta legilor din Grecia.

Daca procesul de preschimbare va fi finalizat ar determina retrogradarea statului elen la nivelul "RD", "default restrictionat", avertizeaza Fitch. "RD" este penultima treapta pe scara de evaluare a Fitch, ultima fiind cea de "default".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.