Cartierele cu mii de apartamente schimba regula pe piata imobiliara. Daca pana in acest an investitorii imobiliari aruncau pe piata ansambluri de cateva zeci sau, foarte rar, peste 100 de apartamente, acum incep sa vina greii. Se anunta proiecte mari, de 500, 800 si chiar peste 1.000 de apartamente.

Se spune despre romani ca au un simt al proprietatii foarte dezvoltat . Visul fiecaruia dintre noi este sa aiba propria locuinta, cu orice sacrificiu. Asta au invatat-o si strainii care vin sa investeasca aici. Fiecare proiect de locuinte aparut pe piata a fost imediat absorbit. Practic, in momentul in care se anunta constructia unui bloc sau a unui complex de vile, cumparatorii dau navala. In foarte putine cazuri, un ansamblu rezidential a fost finalizat inainte ca toate locuintele sa fie vandute.

Daca pana acum cativa ani se construiau cu preponderenta vile, pentru ca tot romanul isi dorea o casa pe pamant, acum tot mai multi investitori prefera sa construiasca blocuri. Terenul a ajuns atat de scump (de la sute de euro pana chiar la peste 1.500 de euro metrul patrat in centrul Capitalei), incat putini isi mai permit sa nu exploateze la maximum bucata de pamant pe care au platit sute de mii de euro.

Pe de alta parte, si cererea pentru astfel de locuinte este in crestere. Ele se adreseaza in principal tinerilor din clasa medie, care prefera sa locuiasca in interiorul orasului, pentru a putea ajunge cu usurinta la locul de munca sau in centrele comerciale. Incurajate de contextul favorabil din ultima perioada, companiile au inteles foarte repede ca piata imobiliara romaneasca ofera un potential urias. "Din ce in ce mai multi investitori sesizeaza oportunitatea de afaceri oferita de acest segment si planuiesc sau construiesc deja blocuri sau complexuri de blocuri in zone apropiate celor ultracentrale si centrale, iar noile apartamente au suprafete de 80-110 metri patrati", explica Markus Piuk, Avocat Coordinator la Schoenherr si Asociatii.

Potrivit reprezentantului casei de avocatura austriece, acest segment de locuinte ofera posibilitatea unei afaceri sigure: se poate construi la un pret mediu 650 - 700 de euro metrul patrat (pret care include finisaje medii, teren etc.) si se vinde incepand cu 1.000 de euro metrul patrat. Asta inseamna un profit de peste 300 de euro pe metrul patrat construit de apartament. Adica, la un apartament de 100 de metri patrati, profitul depaseste 30.000 de euro. Deci fiecare suta de apartamente aduce peste trei milioane de euro profit. Chiar daca acest calcul este aproximativ, beneficiile nu sunt deloc de neglijat nici pentru o companie foarte mare, cum ar fi de exemplu GTC Romania, care pana acum a fost unul dintre cei mai dinamici investitori pe piata de birouri. "Compania noastra va construi, in urmatorii ani, in Bucuresti, peste 1.000 de apartamente. Cele mai multe se vor vinde cu peste 1.200 de euro metrul patrat, dar vor fi si unele de 900 de euro metrul patrat", spune Shimon Galon, directorul executiv al GTC.

Mai sunt si alte proiecte mari, unele anuntate oficial, altele nu: cele 800 de apartamente care vor fi construite de compania indiana Asmita in apropierea zonei Unirii, 600 de apartamente la Baneasa - un proiect al grupului tiriac, plus alte 650 de apartamente anuntate de catre omul de afaceri Marius Ivan. De departe cel mai mare proiect de apartamente este initiat de catre firma Impact, care si-a propus sa construiasca in urmatorii ani peste 5.000 de apartamente in Bucuresti. Ionut Bordei, manager al departamentului rezidential la Eurisko, crede ca aparitia acestor cartiere rezidentiale va creste calitatea pe piata, determinand, pe parcursul timpului, disparitia proiectelor mai mici.

Cum va fi influentata piata de aparitia acestor noi proiecte? "Primul efect va fi cresterea echilibrata a preturilor. Nu vor mai exista explozii de pret, deoarece oferta creste si se va tine cont de calitatea produsului", spune Eugen Paternic, Real Estate Broker la Regatta. Iar in urmatorii ani se va schimba si mentalitatea cumparatorului roman. Atentia lui va fi indreptata catre santiere, unde va sti ca se construieste, poate, viitorul lui apartament. Nu va mai sta ca pana acum cu ochii la balcoane, incercand sa ghiceasca ce noi cresteri de preturi se coc in spatele termopanelor.

"Tot mai multi investitori sesizeaza oportunitatea de afaceri oferita de acest segment si construiesc deja complexuri de blocuri in zone apropiate celor ultracentrale si centrale."
Markus Piuk, Schoenherr si Asociatii

"Nu vor mai exista explozii de pret, deoarece oferta creste si se va tine cont de calitatea produsului."
Eugen Paternic, Regatta

Starurile anului - apartamentele la bloc

• Cele mai solicitate zone pentru cumpararea de apartamente noi sunt in centru si nord. De asemenea, si zona de centru-sud este foarte solicitata. Aici s-au anuntat proiecte care insumeaza circa 2.000 de apartamente.

• Anul 2006 va fi dinamic din punctul de vedere al ofertei, dar si mai dinamic prin prisma cererii pentru apartamente in blocuri noi, localizate in zonele Parcul Herastrau, Dorobanti, zona de nord si sectoarele semi-centrale.

Sursa: Regatta


Despre autor:

Capital

Sursa: Capital


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.