Romania negociaza cu Banca Mondiala (BM) o linie de credit de un miliard de euro pentru a sustine bugetul tarii, a declarat Francois Rantrua, country manager pentru Romania al BM.

Guvernul negociaza cu banca un acord preventiv de imprumut, care ii va permite sa decida mai tarziu daca va accesa sau nu fonduri, a spus Rantrua, intr-un interviu pentru Bloomberg.

BM scoate "bani de la ciorap" pentru tarile emergente

Banca Mondiala se va alatura FMI si UE intr-un acord financiar preventiv cu Romania, semnat in martie, dupa aprobarea liniei de credit. FMI si UE pun la dispozitia Guvernului fonduri de 5 miliarde de euro, pentru a fi accesate in cazul unor turbulente pe pietele financiare. Romania nu a tras inca fonduri din acordul cu FMI si UE.

"Romania va trebui sa indeplineasca anumite masuri, aflate in prezent in discutie. Durata liniei de credit poate fi de pana la trei ani", a spus Rantrua, conform MEDIAFAX.

Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat in decembrie, ca autoritatile romane vor incheia in primavara anului acesta un nou acord cu Banca Mondiala, de tip preventiv, similar celui cu FMI, prin care Romania va putea trage bani de la institutia internationala daca va fi necesar.

O misiune a FMI condusa de Franks se afla la Bucuresti, incepand de miercuri si pana pe 6 februarie
, pentru a patra evaluare a acordului cu Romania.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.