Banca Mondiala (BM) va pune la dispozitia tarilor emergente din Europa si Asia Centrala (ECA) afectate de criza din Zona euro 27 de miliarde de dolari, in urmatorii doi ani, pentru sustinerea reformelor structurale, a sectoarelor bancare si a programelor sociale.

"Efectele crizei din zona euro asupra celor mai mari economii din Europa Occidentala atrag cea mai mare parte a atentiei, dar criza afecteaza si oamenii din tarile emergente din estul continentului, in special din cele mai sarace state din Europa Centrala si de Est. Banca Mondiala extinde fondurile aflate la dispozitia regiunii, astfel incat aceste tari se pot folosi de aceste resurse pentru a rezista crizei", a declarat miercuri, intr-un comunicat, presedintele BM, Robert Zoellick, conform MEDIAFAX.

Criza datoriilor din zona euro afecteaza regiunea ECA prin intermediul a trei canale, financiar, comercial si cel al remiterilor, iar importanta fiecaruia depinde de caracteristicile fiecarei tari.

"Din cauza legaturilor stranse cu Zona euro, statele din Europa Centrala si Sud-Estul Europei este probabil sa se confrunte cu o incetinire a activitatilor economice in 2012", a declarat Philippe Le Houerou, vicepresedinte al BM pentru regiunea ECA.

Le Houerou a aratat ca asistenta suplimentara din partea Bancii Mondiale va ajuta tarile din regiune sa mentina un cadru macroeconomic solid, sa aplice reformele structurale necesare, sa asigure fluxul de creditare pentru firmele mici si mijlocii, sa protejeze categoriile cele mai vulnerabile ale populatiei si sa creeze programe sociale tintite.

Reactia Bancii Mondiale fata de problemele regiunii ECA se va concentra pe reformele structurale si sprijinul acordat sectorului privat, in vederea mentinerii investitiilor, veniturilor si a cresterii locurilor de munca.

BM va acorda consultanta si sprijin financiar tarilor cu sisteme bancare vulnerabile si va sustine protejarea categoriilor vulnerabile prin consolidarea programelor de protectie sociala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.