Europa are nevoie acum de un lider care sa o salveze de la dezastrul economic provocat de criza datoriilor suverane. Cuplul Merkel-Sarkozy pare sa isi fi insusit acest rol. Cititi aici ce alti lideri europeni au reusit de-a lungul istoriei sa evite colapsul economic

Imparatul Diocletian

Diocletian a domnit in perioada 384-305 inainte de Hristos si s-a confruntat cu ceea ce istoricii numesc criza secolului trei. Instabilitatea din imperiul Roman a condus la cheltuieli militare excesive, inflatie si un posibil dezastru economic, scrie Wall-Street.ro.

Pentru a stopa declinul economic, Diocletian a imbunatatit calitatea monedelor si a dat un edict cu privire la preturile maxime pentru a tempera inflatia. De asemenea, el a reformat sistemul fiscal prin crearea unui registru al taxelor platite, permitand astfel o mai usoara colectare a sumelor datorate.

Henry VII din Anglia

Regele Henry al 7-lea a domnit intre 1485 si 1509 si s-a confruntat in Anglia cu disolutia sistemului feudal. Mai mult, dupa Razboiul Rozelor trezoreria Angliei era aproape goala.

Pentru salvarea tarii de la dezastru economic, regele Henry a separat veniturile statului de cele ale casei regale, a emis moneda noua si a standardizat greutatea monedelor. In acelasi timp, conducatorul Angliei a reglementat salariile si preturile si a introdus patentele.

Afla care au fost si ceilalti lideri europeni care au salvat continentul de la dezastrul economic pe Wall-Street.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.