Creditul ipotecar in Romania reprezinta numai 1,5-1,6% din Produsul Intern Brut (PIB), fata de o medie de peste 50% in Uniunea Europeana, a declarat presedintele HVB Banca Pentru Locuinte, Petre Tulin. El considera ca masurile administrative luate de banca centrala de restrictionare a creditului in valuta isi vor produce efectele abia de acum inainte. "Masurile de limitare a creditului in valuta reprezinta o lovitura foarte dura.

Vom asista nu doar la o scadere a creditului denominat in valuta, ci si a celui in lei", a declarat Tulin in cadrul Forumului Bancar Roman organizat de Finmedia. Presedintele bancii a subliniat ca nu exista surse de finantare in lei pe termen lung, din cauza numarului redus de instrumente de investitii pe perioade de peste cinci ani.

Guvernatorul Mugur Isarescu a explicat ca aceste masuri au fost luate pentru a evita efectele nedorite ale fluctuatiilor mari de curs valutar. "La eventuale variatii de curs de 25%, creditele in valuta vor incepe sa muste nu numai din debitorii bancilor, ci si din bilanturile contabile ale institutiilor de credit", a declarat Isarescu.

Pentru a scapa de limitarile impuse de BNR, bancile comerciale isi vor muta portofoliile de clienti in afara granitelor tarii. Raiffeisen Bank a anuntat deja reluarea creditarii in valuta pentru persoanele fizice.
"Vom relua creditarea in valuta pentru anumite produse, cum ar fi creditele pe termen mai mari de cinci ani, bine securizate cu ipoteca sau gaj pe autoturism. Analizam situatia transferarii in strainatate a unor portofolii de clienti", ne-a declarat presedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.