Primul card inteligent, dotat cu circuite integrate de stocare a informatiilor (cip-uri) va fi lansat in Romania luni de banca ProCredit. Cardul cu cip apartine familiei Visa, are clasica banda magnetica, poate aduna mai multe informatii despre conturile posesorului si ofera securitate la nivelul maxim al momentului.

El permite posesorului sa acceseze mai multe conturi sau carduri, inclusiv unele de fidelizare. "Este vorba de carduri Visa de debit si de debit cu optiunea 'descoperit de cont'", ne-a declarat Catalin Cretu, director regional Visa pentru Romania si Bulgaria. Optiunea "descoperit de cont" permite clientului sa se imprumute in limita a doua sau trei salarii nete. "Avantajul unui astfel de card consta in faptul ca poate comasa toate cardurile din portofel intr-unul singur.

In plus, cardul are elemente de siguranta care fac aproape imposibila fraudarea", spune Cretu. Cardul cu cip asigura plata in reteaua de automate din punctele de vanzare (POS) fara a mai avea nevoie sa astepte confirmarea platii din partea bancii. El va putea fi utilizat in toate retelele de automate bancare (ATM) si POS-uri din Romania, cu functia simpla, data de banda magnetica, asemenea oricarui card normal. Din pacate, functiile cip-ului pot fi deocamdata utilizate numai in retelele ProCredit si ale Bancii Comerciale Romane.

Cardul emis de ProCredit va functiona, prin urmare, la toate ATM-urile BCR, unde se va percepe comisionul normal interbancar, si la ATM-urile ProCredit, care va deveni de luni a doua banca cu ATM-uri actualizate pentru a functiona cu cip. BCR are aproape 1.000 de ATM-uri, iar ProCredit, doar 17, cate unul in fiecare sucursala existenta. Incepand cu 2006 ProCredit intentioneaza, insa, sa-si dubleze numarul de sucursale, si sa puna ATM-uri in numeroase locatii - nu doar in sucursale - spun oficialii bancii.

Din cele circa 20.000 de POS-uri existente la comercianti, numai un sfert, respectiv cele ale BCR, pot "vedea" cip-ul unui astfel de nou card, spun specialistii. Pentru plata la comercianti toate tranzactiile cu card se efectueaza fara comision, indiferent de tipul cardului. Comerciantul este cel care plateste bancii un mic comision, pentru serviciul de plata electronica. Bancile din Romania au evitat sa investeasca in programe informatice care sa le permita ATM-urilor si POS-urilor proprii sa acceseze informatia de pe cip. "Investitia intr-un asemenea sistem informatic imbunatatit este destul de mare.

Fiecare aparat (ATM sau POS) de ultima generatie este prevazut din fabrica sa functioneze cu cip si/sau cu banda magnetica, dar are nevoie de o actualizare pentru a functiona in sistemul informatic care sa "vada" si cip-ul", spun oficiali ai BCR. "Noi am oprit sistemul propriu pentru cateva zile, si am introdus noile setari in toate ATM-urile si POS-urile existente, la inceputul acestui an", afirma acestia.

"Un astfel de card poate strange toate aplicatiile de loializare existente la mai multe magazine, fara a mai fi nevoie de emiterea cate unui card de catre fiecare magazin", spune analistul financiar Sergiu Cone, de la no-cash.ro.

In Romania exista numai sase banci care pot dota comerciantii cu POS-uri (la care se va alatura in curand si ProCredit), si circa 20 de banci care pot emite carduri. Bancile acceptatoare de plati prin POS sunt BCR, BRD, Raiffeisen, Transilvania, Banca Tiriac si BancPost. "In timp, toate bancile trebuie sa migreze catre sisteme de card cu cip, care fac tranzactiile mai sigure. MasterCrad si Visa au impus chiar un termen limita bancilor pentru a trece sistemele informatice la cardul cu cip, cele care nu fac la timp acest lucru fiind pasibile sa-si platesca singure daunele aparute din fraudarea cardurilor simple", spune Cone.

Directorul Visa spune ca termenul limita impus de aceasta asociatiei bancilor din Romania este de 1 ianuarie 2006, dupa care bancile emitente de card sau acceptatoare de plata vor plati singure pentru fraudele din sistemele neactualizate.

MasterCard a impus deja aceste restrictii, incepand cu 1 ianuarie 2005, ne-a declarat Denisa Mateescu, director regional pentru Romania si Bulgaria al MasterCard International. "Daca o banca responsabila pentru POS are sistemul actualizat, insa banca emitenta a cardului nu il are, atunci dauna va fi platita de ultima", spune Mateescu.

"Nivelul fraudei pe card in Romania este minim", admite Cretu

La randu-i, MasterCard intentioneaza sa emita un card cu cip in colaborare cu o banca din Romania in urmatoarele luni, spune Mateescu. In Romania existau la sfarsitul lui septembrie circa 3,4 milioane de carduri active MasterCard si Maestro (conform unor date auditate partial), spune Mateescu. Conform datelor Visa, la sfarsitul lui iunie existau aproximativ 3,12 milioane de carduri active sub aceasta marca, afirma Cretu. In Moscova, statul acorda ajutoarele sociale, bonuri sociale de masa si chiar intrarea la metrou, gratis, celor saraci, prin intermediul unui card cu cip. In statele din Occident, un astfel de card este suma tuturor cardurilor din portofelul unei persoane.

Cum sa furi un milion... din bancomat

Specialistii dotcommerce.ro avertizeaza ca au aparut si in Romania bande organizate ce instaleaza echipamente speciale pe ATM-urile bancilor, care reusesc sa fure atat seria cardului cat si codul de identificare al persoanei (PIN). Alerta a fost initiata de Ambasada Statelor Unite si Camera de Comert Americana (AMCham). Dotcommerce mentioneaza ca, in timp ce utilizatorul cardului efectueaza o banala retragere de numerar, o "echipa" asteapta de regula intr-o masina din apropierea ATM-ului primind informatiile de pe card printr-o transmisie fara fir a unui echipament care poate fi confundat cu o parte integranta a ATM-ului respectiv. O minicamera video inregistreaza PIN-ul. Hotii copiaza banda magnetica a card-ului si folosesc numerele PIN pentru a retrage sumele din cont.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.