Schimbarea tratatului Uniunii Europene ar putea avea loc chiar si numai pentru cele 17 tari din zona euro, daca va fi necesar, desi este de preferat un tratat pentru toate cele 27 de state membre ale UE, a declarat presedintele francez Nicolas Sarkozy dupa intalnirea cu cancelarul german Angela Merkel.

  • "Preferinta noastra este pentru un tratat al tuturor celor 27 de state membre, astfel incat nimeni sa nu se simta exclus, dar suntem pregatiti sa mergem inainte cu un tratat pentru 17 tari, la care ceilalti sa fie liberi sa se alature", a afirmat Sarkozy intr-o conferinta de presa comuna cu Merkel, relateaza Financial Times.

El a aratat totodata ca Franta si Germania cer introducerea de sanctiuni automate impotriva tarilor din Uniunea Europeana al caror deficit bugetar depaseste nivelul de 3% din PIB prevazut in legislatia comunitara.

"Vrem sanctiuni imediate in cazul nerespectarii regulii deficitului bugetar de sub 3% din PIB", a spus presedintele francez, conform MEDIAFAX. El a precizat ca sanctiunile vor putea fi blocate doar cu o majoritate de 85%.

Merkel a afirmat la randul ei ca europenii trebuie sa recastige increderea pietelor.

"Ne aflam intr-o situatie dificila si trebuie sa recastigam increderea", a spus ea. [Citeste si Pagini de istorie: Soarta Euro se scrie in aceasta saptamana]

  • Franta si Germania vor "sedinta" lunara

Franta si Germania vor organizarea lunara a cate unei reuniuni a sefilor de state si de guverne din zona euro pe toata durata crizei, care sa aiba o ordine de zi precisa, a mai spus Sarkozy.

Merkel a dat ca exemplu teme comune precum dreptul la munca sau dezvoltarea infrastructurii.

Una dintre cele mai importante decizii este cea ca detinatorii privati de obligatiuni suverane sa nu fie obligati sa suporte o parte din pierderile generate de restructurarea datoriilor statelor, astfel incat contributia acestora la salvarea Greciei sa fie un caz singular.

Merkel a aratat ca este imperativ ca Europa sa fie "un loc sigur pentru investitii".

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

Cancelarul german si-a atenuat cererea referitoare la implicarea Curtii Europene de Justitie in cazul tarilor care nu respecta regulile bugetare.

Potrivit compromisului, fiecare stat din zona euro trebuie sa adopte in Constitutie o "regula de aur" care sa previna deficitele bugetare persistente.

Aceste reguli urmeaza sa fie armonizate intr-un nou tratat.

Curte de Justitie va stabili doar daca "regulile de aur" din fiecare stat din zona euro respecta noul tratat si nu va avea dreptul sa anuleze bugetele nationale, a explicat Merkel.

Cei doi lideri au decis si devansarea lansarii Mecanismului European de Stabilitate din 2013 in 2012.

Sarkozy a declarat totodata ca euroobligatiunile "nu vor fi in niciun caz o solutie a crizei" si ca Franta si Germania sunt de acord in aceasta privinta.

  • "Germania si Franta sunt cu totul de acord ca euroobligatiunile nu sunt in niciun caz o solutie pentru criza. Cum sa ii convingem pe altii sa faca ceea ce facem noi, daca mutualizam datoriile acum? Nu are niciun sens", a spus liderul francez.

Editorul pentru Europa al Financial Times, Ben Hall, considera ca propunerile anuntate de Merkel si Sarkozy sunt peste asteptari, cei doi lideri prezentand un compromis pentru inasprirea regulilor fiscale din zona euro.
Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Acordul franco-german este complet si va fi trimis miercuri presedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.