Presedintele Traian Basescu a reiterat ca obiectivul Romaniei de a intra in zona Euro este anul 2015, sustinand ca "nimanui nu-i strica sa-si stabileasca obiective ambitioase".

  • "Romania a inteles un lucru fundamental legat de accesul in zona Euro, si anume acela ca nu sunt suficiente criteriile de la Maastricht pentru a fi performanti in interiorul zonei Euro. Poti sa ai deficit sub 3%, poti sa ai inflatie sub 3%, poti sa ai datorie externa sub 60% din PIB si te trezesti in zona Euro. Si acolo ce constati?! Ca economia ta nu e suficient de performanta pentru a sta in competitia cu economiile din zona Euro. Ca atare, concluzia noastra este ca ne mentinem obiectivul 2015 pentru intrare in zona Euro si-l mentinem pentru ca el are targeturi importante, care nu fac rau nimanui daca le atinge", a spus Traian Basescu.

El a adaugat ca autoritatile de la Bucuresti stiu foarte bine ca a atinge criteriile de la Maastricht, fara a avea o economie competitiva, inseamna ca nu poti fi performant in interiorul zonei Euro.

"Asta explica si prioritatea pe care o dam restructurarii companiilor de stat, organizarii de management privat pentru multe din companiile de stat, privatizarii unor companii de stat, iar aici atrag atentia legat de privatizarea CFR Marfa, unde speram sa fim atractivi, scoaterea pe piata a pachetelor minoritare la marile companii energetivce, cum ar fi Romgaz, Transgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica si asa mai departe. Avem in vedere procese consistente de modernizare, de crestere a performantelor companiilor de stat. Ca o conditie de intrare in zona Euro. Am vazut foarte multi analisti spunand: e nerealist obiectivul, e prea devreme, hai sa vedem ce s-o intampla in zona Euro. Aici raspunsul meu e unul singur: ne mentinem obiectivul 2015 in Euro pentru ca nimanui nu-i strica sa-si stabileasca obiective ambitioase", a conchis seful statului, Traian Basescu.

Citeste si:
Dorian Popa a cheltuit 4 milioane de euro în ultimii cinci ani:...
Dorian Popa a cheltuit 4...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.