Mai mult de o treime dintre romani dau vina pe "Vest" (SUA, UE sau Occidentul in general) pentru criza financiara si economica, in timp ce increderea populatiei in democratie si economia de piata a scazut in ultimii cinci ani, reiese dintr-un raport BERD.

In ansamblu, in tarile din Europa Centrala si de Est, sub-estul Europei, Caucaz si Asia Centrala, cel putin o treime dintre respondenti invinovatesc Occidentul pentru criza, procentajele variind de la circa 70% in Slovacia si Serbia sau aproximativ 60% in Cehia si Ungaria la sub 30% in Rusia.

  • Cele mai suparate popoare pe Occident

Ungurii si bulgarii sunt mai suparati pe Vest decat romanii, reiese din raportul BERD, in timp ce in tari ca Ucraina, Republica Moldova si Rusia perceptia ca Occidentul este vinovat pentru criza este mai putin raspandita, scrie MEDIAFAX.

Sprijinul pentru democratie si economia de piata a scazut la nivelul noilor state membre UE in ultimii cinci ani (2010 fata de 2006), potrivit sondajelor BERD, institutia observand ca, in general, populatia din fiecare tara tinde sa atace "ceea ce are".

Cu alte cuvinte, locuitorii tarilor cu o societate "mai libera", care functioneaza conform principiilor democratiei si economiei de piata, si-au pierdut din increderea in aceste sisteme din cauza crizei
, in timp ce popoarele care sunt guvernate de sisteme controlate mai strans de stat, cu regimuri mai autoritare, inclina mai mult spre democratie si piata libera.

Astfel, increderea in democratie si economia de piata a scazut in ultimii cinci ani in majoritatea statelor nou intrate in UE, Balcanii de Vest si Turcia, dar a crescut in majoritatea tarilor din CSI, exceptia notabila fiind Ucraina.

Populatia tarilor cu economii emergente si aflate in tranzitie din proximitatea Europei a avut mult mai mult de suferit in urma crizei financiare din 2008-2010 comparativ cu locuitorii economiilor din Europa de Vest, noteaza BERD.

Criza a determinat reduceri mai acute ale consumului in toate categoriile, in special in zone esentiale ca alimentele de baza si cheltuielile pentru sanatate.

  • In Romania, circa 60% dintre gospodarii au fost afectate "destul sau semnificativ" de criza, potrivit rezultatelor sondajului BERD.

Din procentajul de 60%, 15% dintre familii au incercat fara succes sa ia credite pe canale oficiale, in timp ce alte 14% au reusit. Totodata, peste 35% dintre familii au incercat fara succes sa se imprumute "pe canale neoficiale", iar peste o treime au dus pana la capat acest efort, potrivit sondajelor BERD.
Citeste si:
Valentin Ștefan, Director General Compania Națională Poșta Română...
Valentin Ștefan, Director...

Totodata, mai putin de 20% dintre gospodariile din Romania care s-au confruntat cu pierderea unui loc de munca au reusit sa acceseze scheme de ajutor de somaj, fata de aproape 50% in Germania si Suedia sau peste 40% in Ungaria si Cehia.

Expunerea economiei romanesti la zona euro provine din exporturi (16% din PIB), datorie externa (21% din PIB) si investitii straine directe (21% din PIB), potrivit datelor BERD. Totodata, expunerea pe tarile cu probleme financiar-fiscale din zona euro se ridica la 6% din PIB pe canalul exporturilor si cate 4% pe datoria externa si investitii.

Astfel, Ungaria, Slovacia si Bulgaria sunt cele mai expuse tari la criza din zona euro, urmate de Croatia, Slovenia, Romania si Polonia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.