Misiunea FMI si CE mai bifeaza cu verde o evaluare a programului cu Romania, chiar daca reformele raman in urma, mizand pe disciplina in reducerea aparatului bugetar, actiune de altfel laudabil, dar insuficienta, si determinarea declarativa a guvernantilor de a duce la bun sfarsit angajamentele.

Inca de la inceputul conferintei de presa de la finalul misiunii de evaluare, seful delegatiei FMI, Jeffrey Franks, a anuntat ca tintele fiscale au fost atinse, chiar daca veniturile nu au urcat asa cum s-a estimat. El a notat in schimb eforturile Guvernului de a tine la un nivel redus cheltuielile, in principal prin limitarea personalului angajat in sectorul public.

In ceea ce priveste programul pentru 2012, oficialul FMI a clarificat ca misiunea comuna a acceptat propunerea partii romane de a bugeta un deficit mai mic decat se estima initial, care sa permita o eventuala majorare la jumatatea anului in functie de evolutiiile interne si internationale, chiar daca acest lucru duce la o estimare de crestere economica intre 1,8% si 2,3%.

Bugetul pentru anul viitor va fi construit pe o crestere "in jur de 2%" si pe un de deficit calculat pe cash de 1,9 - 2,1% din PIB, pentru a se plasa sub 3% din PIB potrivit ESA (care cuprinde si pierderile companiilor de stat), informeaza MEDIAFAX.

Tot in prezentarea de deshidere, seful misiunii FMI a afirmat ca pasii in directia privatizarii companiilor de stat si a numirilor de manageri privati au fost timizi, dar spune ca a vazut "determinare" in aceasta directie din partea autoritatilor romane, in special a ministrilor implicati.

Mai tarziu, Franks a dezvaluit indirect, daca mai era nevoie, ca presedintele Traian Basescu este adevaratul partener de dialog, cel care ia deciziile finale din partea autoritatilor romane.

  • Ce se intampla cu companiile de stat?

Intrebat cum au fost trecute viitoarele complexe energetice pe lista companiilor unde statul va vinde pachetul majoritar atat timp cat ministrul Economiei, Ion Ariton, a sustinut contrariul, Franks a raspuns ca a avut o discutie pe aceasta tema cu presedintele tarii, iar Traian Basescu a acceptat propunerea.
Citeste si:
Grindeanu îl atacă dur pe Cîțu: „Băieţel alintat de tătucul de la...
Grindeanu, atac dur la adresa...

In rest, reprezentantul FMI si-a construit discursul pe un limbaj mult mai accesibil clasei politice de la Bucuresti, explicand ca fara privatizare si manageri privati vom avea in continuare "baieti destepti", expresie atat de indragita de presedintele Basescu si membrii Cabinetului Boc, acei "baieti destepti" care vor face profit pe spatele angajatiilor din companiile de stat si al populatiei.

Iar cand vine vorba despre angajatii din companiile de stat, Franks nu se fereste sa spuna ca este posibil, pentru a elimina pierderile, ca in unele situatii ar putea fi operate disponibilizari, in functie de masurile de restructurare necesare in ficare caz in parte.

  • Coruptia, un subiect sensibil si pentru Franks

Desi a apelat din nou la "dictonul" institutiei pe care o reprezinta: "FMI nu comenteza direct coruptia dintr-o tara, pentru ca alte institutii se ocupa de aceste aspecte", pentru a-si scuza lipsa de franchete, Franks a renuntat la discretia totala afisata pe acest subiect, aratand ca masurile propuse autoritatilor vor avea o importanta determinanta in scaderea coruptiei.
Citeste si:
Guvernul își dă restanțele de toamnă. Legea pensiilor speciale,...
Guvernul își dă restanțele de...

La aceasta categorie au fost enumerate de oficialul FMI aproape numai nerealizari, precum transparentizarea contractele de electricitate, simplificarea taxelor si impozitelor, simplificarea procesului de autorizare si a modului de obtinere a avizelor, cresterea transaprentei cheltuielilor publice, inclusiv a bugetelor companiilor de stat.

"Cu cat e mai complicat sa platesti un impozit sau sa obtii o autorizatie, cu atat sunt mai multe oportunitati pentru coruptie", a spus Franks.

El a ratat ca in aceste directii lucreaza in cadrul acordului atat Banca Mondiala, cat si Comisia Europeana

Franks a strecurat, raspunzand unei intrebari, ca FMI si CE vor mentine presiunea pe ANAF pentru cresterea colectarii, mentionand ca nu s-au vazut inca imbunatatiri ale nivelului de incasare, asa cum se asteptau.

  • Guvernul, cu FMI inainte!

El a avut grija sa transmita si mesaje menite sa-i asigure in continuare colaborarea Guvernului, asa poticnita cum transpare, precizand ca nu se pune problema unor taieri de salarii si pensii in 2012, de altfel an electoral, si nici a unor disponibilizari masive din sectorul public, Guvernul continuand politica actuala, de plecari naturale din sistem.
Citeste si:
Guvernul vrea să taie voucherele de vacanță. Ce categorie de...
Guvernul vrea să taie...

Oficialul FMI a fos primul oficial care a oferit si cifre privind noile prognoze de PIB nominal, aratand ca pentru acest an estimarea este de 548 de miliarde lei, in timp ce pentru anul viitor proiectia indica un nivel de 575 de miliarde lei.

Cele mai recente cifre publicate de Comisia Nationala de Prognoza indicau un nivel de 542 de miliarde lei pentru acest an si 590 de miliarde lei anul viitor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.