Cel mai mare jucator de pe piata romaneasca de carburanti, OMV Petrom, a dat tonul unei noi serii de scumpiri ale carburantilor. In consecinta, locul doi si locul trei pe piata au actionat.

  • Preturi la carburantii OMV Petrom

Astfel, OMV Petrom a majorat marti preturile carburantilor comercializati in statiile proprii, cel mai ieftin sortiment de motorina ajungand sa coste mai mult decat cel mai ieftin sortiment de benzina.

Acest lucru s-a intamplat intrucat compania a aplicat o majorare cu 12 bani/litru de motorina, iar la benzina cu 6 bani/litru. OMV Petrom nu mai anunta modificarile pretului de referinta la carburanti, ci doar preturile la fiecare statie in parte. Pentru a afla preturile statiei la care vrei sa alimentezi, intra aici. De exemplu, daca va aflati in Busteni, benzina premium fara plumb 95 costa 5,550 lei, Top Premium 99+ poate fi comercializata la pretul de 5,920 lei, in timp ce sotimentul OMV Diesel si Euro Diesel 5 se gasesc la pretul de 5,750lei respectiv 5,570 lei.

Este de mentionat ca aceste preturi difera in functie de zona, oras si statia de alimentare.

  • "Cererea de diesel a crescut si preturile sunt o reflectare a cererii si ofertei. In Romania producem mai putin decat este cererea. Este o tendinta la nivel mondial (cresterea pretului motorinei - n.r.)", a afirmat Gheorghe la lansarea de catre Consiliul Investitorilor Straini a Cartii Albe 2011.

Mariana Gheorghe afirma in decembrie 2009 ca pe termen mediu si lung consumul de carburanti va scadea, in conditiile in care la nivel global, implicit in Romania, se inregistreaza o supracapacitate de rafinare.
  • Preturi la carburantii Rompetrol

De asemenea, incepand cu data de 18 octombrie 2011, sortimentele de benzina in cadrul Rompetrol au fost scumpite cu 5 bani pe litru. Benzina EFIX 95 costa acum 5,56 lei, iar sortimentul de benzina ALTO 101 costa 6,21 lei pe litru.

Sortimentele de motorina au fost scumpite de asemenea, cu 11 bani. Astfel, un litru de EFIX Diesel costa 5,59 lei, iar un litru Diesel ALTO 55 costa 5,91 lei.

  • Preturi la carburantii Lukoil

Lukoil, al treilea mare jucator pe piata carburantilor din Romania, a anuntat majorarea preturilor la benzina cu 4 bani pe litru. Astfel, incepand cu aceeasi data, un litru de benzina EuroLuk 95 costa 5,49 lei, iar un litru de benzina ECTO 98 costa 5,99 lei.
Citeste si:
ANAF scoate la licitatie o masina care i-a apartinut lui Ceausescu...
ANAF scoate la licitatie o...

Sortimentele de motorina au fost scumpite de asemenea, cu 10 bani. Astfel, un litru de motorina Euro L Diesel costa 5,51 lei iar sortimentul ECTO Super Diesel costa 5,85 lei.

Litrul de GPL la Lukoil a ramas la acelasi pret, fiind comercializat la 3,05 lei pe litru.

  • Ion Tache, presedintele Asociatiei Benzinarilor Particulari, patronat ce reuneste 270 de statii independente, lanseaza un nou atac la adresa marilor jucatori din piata carburantilor. “Au vazut ca a scazut consumul si au crescut rapid pretul, ca sa isi securizeze profitul", a declarat Tache, conform dailybusiness. “Petrom a anuntat scumpirea carburantilor, iar apoi instantaneu a venit si scumpirea de la Rompetrol. Vine si Lukoil, va asigur. Sa imi spuna cineva ca nu e intelegere in piata”, a mai spus presedintele ABP.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.