In luna august 2011, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2005 lei, in scadere cu 22 lei fata de luna iulie.

Castigul salarial mediu nominal net a fost de 1455 lei, in scadere fata de luna anterioara cu 16 lei (-1,1%). Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in intermedieri financiare (3.615 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (873 lei), scrie Institutul National de Statistica.

  • Castigul salarial in raport cu evolutia preturilor de consum

Indicele castigului salarial real pentru luna august 2011 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 99,2%.

Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 118,1%, cu -0,9 puncte procentuale mai mic fata de cel inregistrat in luna iulie 2011.

In cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an.

  • August 2011 comparativ cu iulie 2011

In luna august 2011, in majoritatea activitatilor din sectorul economic , nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mic decat in luna precedenta cand s-au acordat prime ocazionale (inclusiv prime de vacanta sau prime anuale), sume din profitul net si din alte fonduri ori realizarilor de productii si incasarilor mai mari (functie de contracte).

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net:

  • Intre 6% si 9% in alte activitati industriale n.c.a, fabricarea produselor textile, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, activitati de servicii in tehnologia informatiei si de servicii informatice;
  • Intre 3% si 6% in fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, cercetare-dezvoltare, tabacirea si finisarea pieilor, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), fabricarea produselor din tutun, transporturi terestre si transporturi prin conducte;
  • Intre 1% si 3% in activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), fabricarea echipamentelor electrice, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, fabricarea substantelor si a produselor chimice, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, intermedieri financiare, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice.
Cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta, din activitatile sectorului economic, s-au inregistrat ca urmare a acordarii de prime (inclusiv prime de vacanta), a realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (functie de contracte).
Citeste si:
INS a prelungit perioada recensământului până pe 24 iulie
INS a prelungit perioada...

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net, din sectorul economic

  • cu 14,2% in alte activitati extractive;
  • intre 5% si 10% in extractia carbunelui superior si inferior, industria metalurgica, extractia minereurilor metalifere;
  • intre 2% si 5% in activitati de servicii anexe extractiei, captarea, tratarea si distributia apei, fabricarea hartiei si a produselor din hartie, activitati de editare, silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura).
In sectorul bugetar s-au inregistrat scaderi ale castigului salarial mediu net fata de luna iulie in invatamant (-3,8%) ca urmare a incetarii platii cu ora a personalului didactic si a platii participarii cadrelor didactice in comisiile de examinare si in administratia publica (-0,2%). In sanatate si sistenta sociala castigul salarial mediu net din luna august a crescut usor (+0,5%) datorita neefectuarii platii sau incheierii contractelor personalului cu salarii mici din domeniul asistentei sociale.
Citeste si:
Românii care au câștigat cei mai mulți bani în 2022. Doar 5 județe...
Românii care au câștigat cei...

Fata de luna iulie 2010 (luna in care s-a aplicat diminuarea cu 25% a cuantumului brut al salariilor de baza, conform Legii nr. 118/2010 ) castigul salarial mediu net din luna august 2011 a crescut in sectorul bugetar cu 16,1 % in sanatate si asistenta sociala, cu 10,4% in administratia publica, respectiv cu 7,3% in invatamant.

Fata de luna octombrie 2010 (luna de referinta pentru aplicarea majorarii cu 15% a cuantumului brut al salariilor de baza, conform Legii nr. 285/2010) castigul salarial mediu net din luna august 2011 a crescut in sectorul bugetar cu 16,8% in administratia publica, cu 14,2% in sanatate si asistenta sociala, respectiv cu 4,6% in invatamant.

  • August 2011 comparativ cu august 2010

Comparativ cu luna august a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 8,7%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 104,3%.
Citeste si:
Un gigant finlandez vine în România: Va oferi salarii duble față de...
Un gigant finlandez vine în...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.