Apple a prezentat noua versiune a iPhone, dupa 15 luni de asteptare, in speranta ca va pastra pozitia de lider fata de concurentii care vand modele dotate cu sistemul de operare Android produs de Google. Nu este vorba despre iPhone 5, asa cum asteptau fanii Apple, ci despre o versiune imbunatatia a modelului iPhone 4.

Apple a lansat marti seara la San Franciso iPhone 4S, cel de-al cincilea model din gama de smartphone-uri a companiei americane, mai rapid decat predecesorul sau, cu functii mai avansate de control prin voce si o camera foto-video cu rezolutie mai ridicata, transmite Bloomberg.

Noul chip A5 al telefonului iPhone 4S este de sapte ori mai rapid pe partea de grafica decat procesorul modelului iPhone 4 lansat cu 16 luni in urma, sustine Apple intr-un comunicat.

Modelul va costa, in SUA, 199 de dolari, 299 de dolari sau 399 de dolari, in functie de dotari.

Lansarea iPhone 4S este primul eveniment major organizat de Apple sub conducerea lui Tim Cook
, care a preluat postul de director general pe 24 august, dupa plecarea lui Steve Jobs.

Cook nu a reusit inca sa-si demonstreze abilitatea in arena marketingului si designului produselor, unde Steve Jobs a excelat si si-a dobandit statutul de personaj emblematic al industriei IT&C.

iPhone este cel mai popular smartphone din lume, insa sistemul de operare Android al Google este folosit la scara mai larga. Principalii concurenti pe Android ai Apple sunt Samsung si HTC.

  • Reactii si reactii

Unii investitori s-au aratat dezamagiti marti ca Apple nu a lansat un model iPhone 5 mai revolutionar, insa actiunile companiei au revenit in a doua parte a sedintei pe bursa de la New York.

Analistii si investitorii se asteptau la lansarea unui model iPhone 5 mult imbunatatit fata de predecesor si la aparitia unei variante mai ieftine a iPhone 4, destinata clientilor cu bugete mai reduse.

Jobs, care a ramas presedinte al Apple, nu a participat la evenimentul de marti. Cofondatorul Apple, in varsta de 56 de ani, si-a luat trei concedii medicale indelungate in ultimii sapte ani.

  • Cu ce vine nou iPhone 4S?
Disponibil din 14 octombrie, iPhone 4S are o camera foto-video cu rezolutie mai mare si poate inregistra si reda continut video de inalta definitie (HD).
Citeste si:
iPhone vs. smartphone-uri Samsung: care este cel mai bun?
iPhone vs. smartphone-uri...

Smartphone-ul are de asemenea, potrivit Apple, "un sistem inteligent de antena" pentru imbunatatirea calitatii apelurilor, care suporta standardele wireless CDMA si GSM.

Bateria are o autonomie de pana la opt ore de convorbire.

Noul sistem de control prin voce permite utilizatorului sa verifice conditiile meteo, sa acceseze sistemul GPS sau sa navigheze pe internet prin comenzi vocale.

Modelele anterioare de iPhone aveau deja functii primitive de control vocal, precum efectuarea de apeluri sau accesarea unei melodii.

Apple a cumparat anul trecut dezvoltatorul de software de comenzi vocale Siri, care a contribuit la crearea noului sistem.

Intr-o demonstratie a noilor functii vocale, un director al Apple a intrebat telefonul "Cine esti?", la care gadget-ul a raspuns "Sunt un umil asistent personal".

Citeste si:
Află prin ce au trecut celebritățile la începutul carierei
Află prin ce au trecut...

Analistii considera ca noile dotari si preturile mai agresive vor fi un avantaj pentru Apple pe piata.

Modelul iPhone 4, lansat in urma cu 16 luni, va avea din 14 octombrie un pret de referinta de 99 de dolari, iar mai vechiul iPhone 3GS, lansat in 2009, va fi oferit gratuit in SUA imprenua cu anumite abonamente.

Compania a facut de asemenea o demonstratie a iCloud, care va fi lansat din 12 octombrie si ofera servicii de stocare online pentru fotografii sau muzica. Fisierele incarcate de utilizatori vor putea fi accesate de pe orice dispozitiv Apple conectat la internet, fara a fi necesara sincronizarea cu un computer.

Apple va oferi de asemenea utilizatorilor iCloud un serviciu de email fara continut publicitar.

Compania a prezentat si noi dotari software, inclusiv o mai buna integrare cu Twitter, care permite utilizatorilor sa posteze mai rapid mesaje.

Citeste si:
Au facut istorie! Cele mai bine vandute telefoane din toate timpurile
Au facut istorie! Cele mai...

Noul sistem de operare iOS 5, care ruleaza pe gadget-urile mobile ale Apple, va fi disponibil de asemenea din 12 octombrie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.