Statele bogate din UE vor sa reduca subventiile la jumatate catre sase state, printre care Romania si Grecia. Mai multe tari contibuabile din Uniune si-au manifestat ingrijorarea privind sume mari de bani pe care le presupun subventiile catre tarile care au nevoie de fonduri si se gandesc la reducerea acestora cu 50%.

Sase state din Uniunea Europeana, mai precis Grecia, Portugalia, Irlanda, Letonia, Romania si Ungaria urmeaza sa primeasca banii in cadrul planului Comisiei Europene de a accelera plata subventiilor UE catre tarile care au primit pachete de salvare international in timpul crizei economie, relateaza Financial Times.

Insa un grup, in frunte cu principalii contributori la bugetul UE, printre care se afla Franta, Marea Britanie, Olanda si statele nordice, pun sub semnul intrebarii evolutia acestui proiect, fapt care ar duce la reducerea substantiala a fondurilor, potrivit unor diplomati. Opozitia lor poate afecta fundamental si ajutorul acordat Greciei.

A doua putere a UE, „pe marginea prapastiei”

Aceste state care se opun sunt preocupate de scaderea sumelor de bani pe care guvernele nationale trebuie sa le dea in cadrul proiectelor cofinantate din bani europeni.

In conformitate cu propunerile Comisiei Europene, procentul de "co-finantare" ar scadea la mai putin de 5%, de la mai mult de 15%. Fondurile structurale sunt in valoare de aproximativ 50 miliarde de euro pe an in intreaga UE.

"Daca trebuie doar sa puna la 5% din costul proiectului, atunci acesta este practic gratis. Noi nu sunt de acord cu acest lucru ", a spus un diplomat. "Guvernele trebuie sa puna o parte din banii proprii pentru a arata ca finanteaza proiecte bune," a adaugat acesta.

Un negociator a explicat ca unele guverne se tem ca planul Comisiei ar duce la o crestere a bugetului UE pentru 2012, finantat de statele membre. "Vrem sa ajutam Grecia si pe altii, dar plati suplimentare retroactive ar putea fi un pas prea mare", a explicat un oficial. "Acum nu este un moment bun pentru a cere resurse suplimentare", a adaugat el. CE afirma ca ar putea acoperi platile din rezervele existente, relateaza realitatea.net.

Citeste si:
Atenționare de călătorie MAE: Franța, perturbări ale zborurilor pe...
Atenționare de călătorie MAE:...

Platile catre aceste sase state ar trebui sa fie efectuate in ianuarie 2012, dupa ce vor primi aprobarea Parlamentului European.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.