Unul dintre statele fondatoare ale Uniunii Europene este ingropat in datorii. La sfarsitul lunii iunie, datoria publica a Frantei reprezenta 86,2% din Produsul Intern Brut al sau, conform unui raport.

Datoria publica franceza continua sa se umfle. Aceasta a crescut cu 46,4 miliarde de euro in perioada aprilie-iunie, ajungand la 1692,7 miliarde de euro, a aratat un raport al Institutului de Statistica francez. Ea reprezinta aproximativ 86,2% din produsul intern brut, adica, profitul generat de Franta intr-un an, informeaza cotidianul francez Le Figaro, in pagina sa electronica.

Statul este principalul responsabil pentru aceasta crestere. El a contractat imprumuturi suplimentare de 52,6 miliarde de euro. In mod evident, acestea sunt obligatiuni emise de stat pentru investitori si rambursabile pe un termen lung, de zece ani, comenteaza raportul.

Totusi, guvernele locale si-au redus datoria lor cu 2,7 miliarde de euro si fondurile de asistenta cu 2,3 miliarde.

Creditele de imprumut pentru Portugalia si Irlanda, in vederea salvarii monedei unice inseamna 2,4 miliarde de euro. In schimb, producatorii francezi de automobile au platit inapoi pana la 2 miliarde de euro din imprumuturi acordate de stat in timpul punctului culminant al crizei, in 2009.

Presedintele Nicolas Sarkozy a prezentat un plan de buget pentru 2012 care tine cheltuielile neschimbate fata de acest an, iar cheltuielile cu serviciul datoriei si cele cu pensiile vor continua sa puna presiune pe deficit, potrivit Bloomberg, relateaza Money.ro.

Francezii se asteapta ca datoria publica sa scada incepand din 2013. Insa pietele de obligatiuni vad Franta considerabil mai slaba din punct de vedere fiscal decat Germania, desi ambele tari sunt cotate cu AAA la toate agentiile de rating.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.