Grupul britanic BP analizeaza constructia unui gazoduct de 1.300 de kilometri care sa transporte gaze naturale din Azerbaidjan catre Europa tranzitand trei tari, printre care si Romania, proiect care ar concura Nabucco.

Proiectul BP este noul intrat intr-o competitie acerba pentru constructia unei rute de aprovizionare cu gaze din regiunea Marii Caspice, care ar reduce dependenta Europei de gazele rusesti, relateaza Financial Times.

Pana in prezent, existau trei proiecte importante, fiecare urmand sa schimbe puternic sectorul energetic european prin constructia unui "coridor sudic" catre campul gazeifer Sah Deniz din Azerbaidjan, dezvoltat de sapte companii, intre care si BP, potrivit MEDIAFAX.

Actualii competitori sunt Nabucco, preferat de Comisia Europeana, Conducta Trans-Adriatica si proiectul IGI Poseidon.

  • Care este planul BP?

Planul BP, denumit Conducta Europa de Sud-Est, a aparut inaintea unui termen crucial: sambata Nabucco si cei doi competitori ai sai vor depune ofertele de tarif pentru consortiul Sah Deniz, care include si BP. Consortiul, la care participa si compania azera de stat Socar, va alege gazoductul castigator pana la sfarsitul anului.

Conducta Europa de Sud-Est este "o alta posibila solutie", afirma vicepresedintele BP pentru dezvoltarea Sah Deniz, Al Cook, adaugand ca grupul BP este "deschis ideii" unei implicari directe in proiect.

"Nu inseamna ca gasim defecte celor trei oferte. Dar este intelept sa ai o alta optiune", a spus el.

BP a condus constructia a doua conducte care leaga Azerbaidjanul de Turcia, a notat Cook.

Noul proiect ar incerca sa ia in calcul atat cerintele politice, cat si cele comerciale. Nabucco, descris de un bancher ca un proiect puternic politizat, implica constructia unei conducte de 3.863 de kilometri, din Azerbaidjan pana in Austria, la un pret anuntat de 7,9 miliarde de euro. Pretul real ar fi insa de pana la 20 de miliarde de euro, afirma surse apropiate situatiei. In plus, Nabucco ar avea o capacitate anuala de 31 miliarde de metri cubi, fata de volumul anual de 10 miliarde de metri cubi care va fi asigurat de Sah Deniz din 2017.

Citeste si:
Maia Sandu a fost nominalizată la „Femeia anului 2022” de Financial...
Maia Sandu a fost...

Interesele strategice ale Europei explica dimensiunile si costurile Nabucco. Ideea este de a deschide un coridor nou pentru continentul european pentru importul de gaze naturale din intreaga regiune a Marii Caspice, inclusiv Turkmenistan si Irak.

Noul plan strategic al BP implica o conducta mai mica si mai ieftina, in functie de intresle BP si ale partenerilor grupului, care intentioneaza sa investeasca 22 de miliarde de dolari in dezvoltarea Sah Deniz.

Conducta ar avea un capat in vestul Turciei si ar traversa Bulgaria si Romania pentru a ajunge la granita estica a Ungariei. Pe teritoriul Romaniei si Bulgariei conducta ar urma traseul parcurs de Nabucco. Proiectul ar utiliza infrastructura existenta pentru a lega Azerbaidjanul de Austria, iar conducta ar fi de trei ori mai scurta decat Nabucco si astfel mult mai ieftina.

Citeste si:
Turcia, data in judecata de OMV
Turcia, data in judecata de...

De asemenea, capacitatea ar fi de numai o treime din ce a Nabucco, in linie cu volumul de 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe care Azerbaidjanul l-ar putea furniza. Totusi, proiectul ar fi destul de flexibil pentru a permite o majorare a capacitatii daca apar alte surse de aprovizionare cu gaze naturale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.