Investitorii de la Bursa au avut parte, saptamana trecuta, de sedinte de tranzactionare palpitante. La inceputul saptamanii, ele au fost stimulate de privatizarea BCR, ceea ce a ridicat cu mult cotatiile actiunilor. In a doua parte a perioadei analizate s-au inregistrat, insa, scaderi semnificative.

In acest context, rezultatele financiare raportate de emitenti zilele trecute nu au avut forta sa influenteze pozitiv piata. Cu toate acestea, valoarea tranzactiilor s-a mentinut ridicata, fiind in medie de peste 49 milioane lei pe sedinta. Daca in primele doua sesiuni bursiere, indicii BET si BET-FI au consemnat noi maxime istorice, incepand cu sedinta de miercuri acestia au inceput sa piarda puncte.

Deprecierea cea mai mica a inregistrat-o BET, de 0,3%, in timp ce BET-C a scazut cu 1,3%, iar BET-FI, cu 2,5%. "Actiunile SIF au fost puternic influentate de procesul de privatizare al BCR, insa valoarea actiunilor celei mai mari banci romanesti in activul SIF nu este una de piata, ci una stabilita prin reglementari, BCR nefiind listata la Bursa", afirma Razvan Pasol, director general la societatea de brokeraj Intercapital Invest.

"Astfel, in conditiile cunoasterii unei evaluari de piata a BCR ce poate rezulta din procesul de privatizare, investitorii isi pot forma o imagine mai clara cu privire la valoarea acestei detineri si, implicit, a activului net si al pretului de piata al SIF-urilor", a adaugat el.

Pasol spune ca, in acest sens, vestile sunt incurajatoare. "Conform valorilor rezultate din ofertele celor mai buni competitori pentru BCR, situate in jurul a 5 miliarde euro pentru toate actiunile bancii, actiunile SIF mai au un foarte bun potential de crestere pe termen mediu si lung". Saptamana trecuta, titlurile societatilor financiare au scazut, dupa ce au atins maxime istorice, fapt normal in opinia brokerului. Cu toate acestea, SIF 5 Oltenia, SIF 2 Moldova si SIF 1 Banat-Crisana au crescut usor, in perioada analizata, cu peste 2%, in timp ce SIF 3 Transilvania si SIF 4 Muntenia au inregsitrat pierderi de peste 1%, respectiv 3%.

Actiunile bancare au scazut si ele, saptamana trecuta, Banca Transilvania si Banca Carpatica, cu 1,7%, iar BRD, cu 0,7%. Deprecierea titlurilor TLV este insa nesemnificativa, avand in vedere ca aceste actiuni sunt in crestere de o perioada mai mare de timp. Si deprecierea actiunilor BRD a fost redusa, fiind printre cele mai stabile din piata. Nici titlurile petroliere n-au facut fata tendintei generale de scadere a pietei, astfel ca Rompetrol a consemnat pierderi de 2,4%, iar Petrom de peste 4%. Brokerii spun ca scaderea titlurilor SNP este, in continuare, influentata de vanzarea volumelor mari de actiuni de catre un investitor mare, posibil de catre sindicatul condus de Liviu Luca.

Rompetrol Rafinare, desi a raportat profit pe primele noua luni ale anului, a suferit scaderi mari pe piata bursiera, mai ales in ultima sedinta a saptamanii trecute, cand pretul actiunilor a coborat cu 4%.

"Actiunile RRC sunt printre cele mai volatile dintre blue-chipsurile listate la Bursa, insa in acelasi timp si printre cele mai ieftine. Acest fapt creaza oportunitati de crestere pe termen si lung, insa riscuri destul de mari pe termen scurt", sunt de parere analistii de la Intercapital Invest.

Acestia considera ca scaderile inregistrate saptamana trecuta nu pot creiona tendinta pietei pe termen lung si ca trendul va fi stabilit in functie de evolutia actiunilor in primele trei sedinte ale acestei saptamani. "Daca preturile isi revin, putem considera ca a fost o usoara corectie, iar trendul ramane ascendent".


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.