Pretul energiei electrice achitat de consumatori ar putea creste anul viitor cu 10%, dupa punerea in functiune a tot mai multor centrale eoliene si sprijinirea acestor investitii prin schema de certificate verzi, a declarat seful departamentului de eficienta energetica din ANRE, Zoltan Nogy Bege.

  • Care va fi impactul asupra facturilor?
"Daca legea care stabileste schema de sprijin se va aplica in luna septembrie, impactul in factura finala va fi de aproximativ 3%. Pentru 2012 impactul ar putea ajunge la 10% pentru ca ar putea fi puse in functiune 1.500-2.000 MW instalati in proiecte eoliene. Este o crestere importanta", a afirmat Bege, conform MEDIAFAX.

  • Cat de tare va bate vantul in buzunarul clientilor?
Schema de sprijin prin certificate verzi va fi aplicata in perioada 2011-2021. Cel mai mare impact va fi resimtit in 2016-2017, cand consumatorii ar putea ajunge sa plateasca pentru energie cu pana la 30% mai mult.

Potrivit calculelor ANRE, consumatorii de electricitate din Romania vor plati 10 miliarde de euro in plus la facturi pana in anul 2020, pentru sprijinirea investitiilor in energii regenerabile.

  • Cata energie eoliana produce Romani?

La finele anului trecut in Romania erau instalate turbine eoliene de 442 MW. Pentru sfarsitul acestui an este estimata dublarea capacitatilor de productie a energiei in turbine eoliene.

Investitorii in energii regenerabile au anuntat investitii importante in Romania, in principal in turbine eoliene. Investitorii sunt atrasi de sistemul de promovare a acestor proiecte, prin certificate verzi, care le permite recuperarea rapida a investitiei. Certificatele verzi sunt acordate pentru energia electrica produsa din surse regenerabile si livrate consumatorilor.

Astfel, un investitor obtine bani atat din vanzarea energiei, cat si din certificatele verzi, pe care le tranzactioneaza pe piata, intrucat furnizorii de electricitate sunt obligati sa le cumpere in cote anuale stabilite de ANRE.

Citeste si:
Se scumpește factura la curent. Cât vor plăti românii pentru...
Se scumpește factura la...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.