Premierul Emil Boc, aflat la Beijing, i-a invitat, luni, pe oamenii de afaceri chinezi sa investeasca in economia romaneasca, spunandu-le ca Romania asigura inca un cost redus al fortei de munca si poate reprezenta pentru China o poarta de intrare spre Europa.

Intr-un discurs de aproximativ o ora la Forumul de afaceri romano-chinez, seful Guvernului a prezentat evolutia economiei romanesti. El a insistat asupra masurilor de austeritate dispuse de autoritatile de la Bucuresti, mentinerea sub control a deficitului bugetar si datoriei publice si pastrarea cotei unice de impozitare, relateaza MEDIAFAX.

"Avem o economie in dezvoltare, unde costul fortei de munca este inca scazut, iar calitatea este recunoscuta. Romania poate parea ca fiind la mare distanta, dar tehnica moderna de transport reduce aceasta distanta. Romania poate fi un partener al Chinei, o poarta de intrare spre Europa", a explicat Boc oamenilor de afaceri chinezi.

Ministrul Economiei, Ion Ariton, prezent la Forum, a sustinut ca oportunitatile pe care Romania le poate oferi investitorilor chinezi rezulta din integrarea tarii in Uniunea Europeana, facilitand dezvoltarea activitatilor de productie si, implicit, posibilitatea de a exporta produsele realizate, fara taxe vamale, pe o piata de circa 500 milioane consumatori, precum si pe pietele care sunt sub incidenta acordurilor de liber schimb semnate cu UE.

Reprezentantii Guvernului discuta cu potentialii investitori chinezi despre realizarea unor proiecte precum reactoarele 3 si 4 de la centrala nucleara Cernavoda, noi capacitati de carbune Termoelectrica la Doicesti, autostrada Sibiu-Pitesti, linia de metrou Bragadiru-Voluntari, podul rutier peste Dunare Braila-Tulcea, precum si despre vanzarea la bursa a 15% din actiunile Transelectrica, potrivit Wall-Street.

Boc spera totodata sa atraga si investitori pentru realizarea, in parteneriat public-privat, a autostrazii Sibiu-Pitesti, o investitie evaluata la 3,2 miliarde de euro. In plus, si linia privata de metrou Bragadiru-Voluntari, dar si podul rutier peste Dunare Braila-Tulcea, sunt pe lista Executivului pentru a fi realizate in parteneriat public-privat.

Referitor la volumul investitiilor chineze in Romania, la 31 martie 2011 erau inregistrate aproximativ 10.000 de societati chineze, valoarea investitilor fiind de 389,4 milioane dolari.

Citeste si:
Fostul ministru Ion Ariton a ramas in afara Parlamentului
Fostul ministru Ion Ariton a...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.