Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit, in scadere, prognoza de inflatie pentru acest an, de la 5,1% la 4,6%, si prognoza pentru 2012, de la 3,6% la 3,5%, a declarat guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu.

In luna mai, BNR majorase prognoza de inflatie pentru anul in curs de la 3,6% la 5,1%, iar pe cea de anul viitor de la 3,2% la 3,6%.


"Datele privind inflatia incep sa arate mai bine si noi sperm ca cel putin in aceasta perioada de vara imbunatatirile sa fie substantiale", a spus Isarescu la prezentarea raportului trimestrial asupra inflatiei.

El a aratat ca incepand cu lunile mai si iunie a avut loc o corectie "extrem de puternica" a preturilor volatile, iar persistenta deficitului de cerere ajuta la reducerea inflatiei.

"Cererea de consum treneaza in continuare. (...) Volumul creditului de consum pentru populatie continua sa fie jos, ceea ce inseamna ca populatia se concenteraza in a-si rambursa creditele si, in al doilea rand, nu are curajul sa se antreneze in noi credite", a spus Isarescu, conform MEDIAFAX.

El a mai aratat ca volatilitatea cursului de schimb a crescut fata de inceputul anului, dar este in continuare mai mica decat in cazul zlotului polonez si forintului maghiar.

"Cresterea volatilitatii se pare ca este legata destul de bine de prima de risc. Am vazut o usoara crestere odata cu accenturarea temerilor de criza din zona euro. In ultimel zile vedem o atentuare", a mai spus guvernatorul.

In luna mai BNR majorase prognoza de inflatie pentru anul in curs de la 3,6% la 5,1%, iar pe cea de anul viitor de la 3,2% la 3,6%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.