Presedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat ca reprezentantii Fondului Monetar International ne spun ca trebuie sa respectam fondul de salarii stabilit impreuna cu Guvernul, astfel ca daca se vor majorari salariale de 5% este nevoie de disponibilizari de 5%.

"Aveti un fond de salarii stabilit cu noi, trebuie sa il respectati. Doriti cresterea cu 5%, reduceti personalul cu aproximativ 5% si puteti mari salariile, asa ne spun cei de la FMI", a precizat Hossu.

Ideea cresterii salariilor bugetare in 2012, an electoral, pentru a ajunge la ce a fost in 2010, la valoare nu la puterea de cumparare, deci fara corectia de inflatie care este de 14%, inseamna inca o corectie de aproximativ 12 procente, din care se propun anul acesta cinci, deci mai raman pentru anul viitor sapte procente date in doua transe, a explicat liderul "Cartel Alfa".

"In esenta, deci asa cum zic politicienii puterii, s-ar putea sa ajunga valoric la acelasi nivel de salarizare, dar redus cu 14 la suta - inflatia, ca si putere de cumparare", a afirmat Hossu.


Presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin, a declarat ca exista zone cu excedent de personal, de exemplu in administratia publica centrala si locala, fiind nevoie de un audit pe toate zonele bugetare pentru a evalua munca din fiecare institutie publica.

Costin a precizat ca ceea ce spune Jeffrey Franks referitor la posibile majorari de salarii, cu conditia unor noi disponibilizari, este "matematica simpla".

  • "Puteam face de anul trecut aceasta restructurare, sa pastram salariile netaiate si sa oferim alternativa pentru cei iesiti din sistem. Ce spune acum Jeffrey Franks este matematica simpla, altfel nu se inchide ecuatia", a subliniat Costin.
In opinia liderului BNS, era nevoie inca de anul trecut de un audit pe toate zonele bugetare, pentru a evalua munca din fiecare institutie publica, pentru ca sunt si sectoare cu deficit de personal, cum este Administratia Penitenciarelor, dar si cu excedent, cum este administratia publica, centrala si locala, "pentru ca se lucreaza inca rudimentar, cu pixul, in administratie".


Cu privire la intentia coalitiei de majorare a salariilor de la 1 octombrie, Costin aminteste de o lege aparuta anul trecut care amendeaza mita electorala.
Citeste si:
Darius Valcov, despre cota de 10% la disponibilizari: Este o inventie
Darius Valcov, despre cota de...

  • De unde se poate "taia"?

De asemenea, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Simion Hancescu, a declarat ca in administratia centrala mai este loc de ajustari de personal, pentru ca prin ministere mai sunt inca "taietori de frunze la caini".

Hancescu a subliniat, in urma declaratiilor lui Jeffrey Frank la finalul misiunii in Romania, ca administratia este singurul sector unde se mai pot face disponibilizari, deoarece si invatamantul si sanatatea si politia sunt "pe avarie", avand deficit de personal.

Guvernul considera ca exista spatiu fiscal pentru cresterea salariilor din sectorul public, dar o majorare ar trebui operata numai dupa o noua reducere a numarului angajatiilor bugetari, a declarat, la inceputul saptamanii, seful misiunii FMI de evaluare a acordului stand-by, Jeffrey Franks.

Citeste si:
Lider Cartel Alfa: ”Șomajul tehnic va tăia salariile bugetarilor cu...
Lider Cartel Alfa: ”Șomajul...

"Guvernul va lua o decizie referitor la cat de mare va fi cresterea (salariilor bugetarilor -n.r.) sau momentul in care va fi adoptata. Nu ar fi intelept nici din partea mea, nici din partea lor, sa spunem in acest moment care va fi decizia. Din punctul lor de vedere (al Guvernului - n.r.) exista spatiu pentru crepterea salariilor, dar trebuie sa asteptam pana la acel moment pentru a fi siguri. Cresterea salariilor poate avea loc doar daca exista un numar satisfacator de angajati in sistemul bugetar. Exista inca o supra-angajare in sectorul public", a spus Franks.

El a aratat ca veniturile fiscale sunt in concordanta cu nivelurile anticipate, in timp ce cheltuielile au fost mentinute sub control strans datorita eforturilor continue de rationalizare si reducerii numarului de angajati.

"Aceste eforturi ar putea crea spatiu pentru o modesta recuperare a salariilor in lunile ce urmeaza", a continuat Franks.

Citeste si:
Ciolos propune o crestere salariala medie de 10% din august 2017....
Ciolos propune o crestere...

Atat in precedentul acord cu FMI, cat si in actuala intelegere cheltuielile cu personalul sunt limitate in sume absolute, iar orice majorare salariala este posibila doar in acest spatiu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.