Indienii de la Mittal Steel vor plati pentru un combinat siderurgic ucrainean de 68 de ori pretul platit pentru Sidex (70 milioane de dolari). Daca tinem cont ca indienii nu au achitat decat jumatate din suma promisa in 2001, la privatizare, rezulta ca statul roman s-a ales cu mai nimic de pe urma unui combinat ce s-a dovedit profitabil abia dupa ce a fost decapusat. Trebuie sa spunem ca, recent, indienii au platit 37,8 milioane de euro, adica mai mult decat au achitat la zi pentru Sidex, pentru operatorul portuar Romportmet, operatorul portuar galatean, prin intermediul caruia se aprovizioneaza combinatul.

Grupul Mittal Steel, cel mai mare producator mondial de otel, a castigat licitatia organizata pentru privatizarea principalului combinat siderurgic ucrainean, Krivorizhstal, oferind 24,2 miliarde de hrivne (4,79 miliarde de dolari). Analistii au lasat insa de inteles ca Mittal a platit un pret prea mare, potrivit "Financial Times". "Suma platita este cu 20% mai mare decat totalul privatizarilor Ucrainei", a declarat presedintele Viktor Iuscenko.

Licitatia, transmisa in direct la televiziune, a avut loc in ciuda faptului ca in urma cu o saptamana parlamentul ucrainean votase o lege prin care interzicea instrainarea combinatului. Pretul de pornire a licitatiei a fost stabilit la doua miliarde de dolari, iar autoritatile de la Kiev au sperat ca suma finala va fi de circa trei miliarde de dolari.

La licitatia din aceste zile au participat trei ofertanti: Mittal Steel, Arcelor si LCC Smart Group. Initial, Arcelor era considerat favorit, de catre presa locala, pentru preluarea combinatului ucrainean, considerandu-se ca autoritatile prefera un investitor european pentru a demonstra dorinta de apropiere de Europa si pentru de a atrage cat mai multi investitori straini.

Consortiul condus de grupul Arcelor a oferit, pentru inceput, cea mai mare suma, 2,5 miliarde dolari, in timp ce primele oferte inaintate de Mittal Steel si LLC Smart Group s-au plasat in jurul a 2,08 miliarde dolari. LLC Smart Group s-a retras apoi din cursa pentru privatizarea Krivorizhstal, dupa ce pretul a inceput sa urce intr-un ritm alert. Licitatia s-a incheiat cu oferta Mittal Steel de 4,79 miliarde dolari.

A fost vorba de cea de-a doua privatizare a combinatului, dupa cea din iunie 2004, cand un grup de firme apropiate fostului sef al statului, Leonid Kucima, a preluat Krivorizhstal pentru 800 milioane dolari, pret inferior celorlalte oferte.

Actualul presedinte, Viktor Iuscenko, a afirmat in repetate randuri ca Krivorizhstal a fost "furat cu obraznicie". Justitia ucraineana a decis ca prima vanzare a avut loc in conditii ilegale, dar avocatii angajati de fostii proprietari sustin ca drepturile clientilor lor au fost incalcate si au inaintat o actiune la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului. Printre fostii proprietari se numara ginerele lui Kucima, Viktor Pinciuk, si Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina si presedinte al clubului de fotbal Saktior.

Sidex-ul a fost vandut pe nimic

Pentru Sidex, indienii au promis ca platesc 70 milioane dolari, din care au achitat doar 35 milioane. In momentul preluarii combinatului, indienii s-au mai angajat sa faca investitii de circa 430 milioane dolari. Sidex-ul, la momentul privatizarii, in 2001, sub guvernarea PSD, avea pierderi zilnice situate intre 600.000 si 1 milion dolari. "Sidex nu facea atat de putini bani, facea 1-1,5 miliarde dolari, dar, la momentul privatizarii era intr-o stare deplorabila, adusa de firmele capuse. Astfel s-a dat cat s-a meritat. Dupa privatizare a avut loc o decapusare, astfel ca dupa doi ani combinatul avea profit, fara ca indienii sa investeasca ceva", ne-a declarat analistul economic Ilie Serbanescu. Productia de otel a crescut de la 3,7 milioane tone in 2001 la 5 milioane anul trecut.

"Pretul platit de Mittal pentru Sidex poate fi considerat corect. Nu uitati ca Sidex putea sa faca aceeasi productie doar cu 4.000 de oameni. Pentru partea romana au contat si clauzele sociale, adica asigurarea unei stabilitati a fortei de munca pe perioada unui ciclu economic de 4-5 ani. Iar in cazul ucrainean trebuie sa tinem cont ca a avut loc o licitatie, in timp ce pentru Sidex practic s-a dat cat s-a cerut", spune, la randul sau, analistul economic Florin Catu. Acum, combinatul mai are 18.000 de angajati fata de 27.000 cat avea in momentul privatizarii, si va ajunge la 12.000 de salariati. Disponibilizarile colective facute pe banii statului au determinat ca un numar mare de salariati sa se inscrie pe listele de concedieri.

Mittal Steel - o companie globala

Mital Steel are afaceri in Europa, Asia, Africa si America. In Europa are companiile Mittal Shipping, Mittal Steel Polonia, Germania (trei combinate), Ostrava (Cehia), Zenica (Bosnia), Skopje (Macedonia), Galati, Iasi, Hunedoara, Roman. Pe continentul american functioneaza Ispat Inland (SUA), Mittal Steel Lazaro Cardenas (Mexic), Point Lisas (Trinidad), Canada. Pe continentul african, Mittal Steel este prezent in Algeria si Africa de Sud, iar in Asia are companii in Arabia Saudita si Kazahstan.

Mittal Steel vrea, de asemenea, sa exploateze un zacamant de fier si sa construiasca o unitate siderurgica in estul Indiei, la Jharkhand. Valoarea proiectului va fi de circa 11,4 miliarde dolari. Proiectul de la Jharkhand va fi primul de acest gen executat de Mittal in India. Mittal se afla in faza finala a negocierilor privind preluarea celui mai mare producator turc de otel, Eregli Demir Celik.

De asemenea, compania va incepe, in 2006, sa extraga fier din Liberia si are in vedere extinderea pe piata chineza, statul cu cea mai mare cerere de otel. In trimestrul doi din 2005, profitul operational al grupului a fost de 1,391 miliarde dolari, in scadere fata de primul trimestru, cand atins suma de 1,719 miliarde dolari si 1,69 miliarde dolari in perioada aprilie-iunie 2004. Compania a obtinut venituri de 7,6 miliarde dolari, peste cele din primul trimestru, de 6,424 miliarde dolari sau cele din al doilea trimestru al anului trecut, de 5,588 miliarde dolari.

Ce deosebeste Krivorizhstal de Sidex

-Combinatul realizeaza aproape un sfert din productia de otel si metal a Ucrainei. Are 57.000 de angajati. Vanzarile au atins 1,1 miliarde dolari in prima jumatate a acestui an si 2,2 miliarde in 2004. Profitul net s-a ridicat la aproximativ 400 milioane dolari in intervalul ianuarie - septembie 2005, aproape cat profitul net din anul anterior.

- Guvernul detine 94,76% din Kryvorizhstal. Anul trecut, 5,24% a fost vandut conducerii combinatului. Dupa vanzare, statul va ramane doar cu 1,74%.

- Licitatia reprezinta cea de-a doua vanzare a combinatului.

- Opozitia si factiunile de stanga s-au opus privatizarii combinatului. Parlamentul a incercat sa blocheze vanzarea acestuia, prin initierea unei rezolutii prin care Krivorizhstal-ul sa ramana in mainile guvernului. Cu toate acestea, premierul ucrainean a afirmat ca privatizarea va avea loc cu orice pret.

- Aproximativ 10 companii ucrainene si straine si-au aratat interesul fata de fabrica, dar multe au renuntat din cauza conditiilor stricte privind investitiile si obligatiile sociale impuse castigatorului. Rusii de la Severstal si Evrazholding au fost printre cei care au renuntat.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.