Reteaua de socializare Facebook este acuzata ca a incalcat intimitatea a milioane de utilizatori folosind o tehnologie de recunoastere faciala, fara a-i informa, sustine un expert in tehnologie.

Cea mai mare retea de socializare din lumea a activat o functie care identifica automat oamenii din fotografii fara stirea acestora, scrie dailymail.co.uk. Pe blogul oficial al companiei s-a anuntat ca optiunea a fost extinsa de la Statele Unite ale Americii la majoritea tarilor.

Optiunea "Tag Suggestions/Sugestii de etichetare" foloseste tehnologia recunoasterii faciale pentru a mari viteza de sugerare pentru "taguire" a prietenilor care apar in fotografiile postate pe Facebook. Deci daca un prieten te-a taguit intr-o poza, Facebook iti "scaneaza" infatisarea si apoi va incerca sa o potriveasca in alte fotografii, pentru a sugera alte si alte taguiri.

In timp ce in Statele Unite compania a contactat utilizatorii si i-a informat despre proces cu cateva saptamani inaintea pornirii aplicatiei, in Europa acest lucru nu a fost realizat.

Compania de consultanta pentru securitatea internetului Sophos a raportat pornirea aplicatiei dupa ce utilizatorii Facebook au anuntat ca site-ul a folosit recunoasterea faciala in ultimele zile fara a-i anunta.

"Da, inca o data, se pare ca Facebook incalca intimitatea online a utilizatorilor sai, pe ascuns", a declarat Graham Cluley, consultant al companiei Sophos.


Facebook, care a anuntat in luna decembrie ca intentioneaza sa introduca serviciul de recunoastere faciala in Statele Unite, a recunoscut ca acesta este de fapt disponibil in mai multe tari.

"Trebuia sa fim mai clari cu oamenii pe parcursul procesului prin care serviciul a devenit disponibil", se arata intr-o declaratie a companiei.

In timp ce si alte servicii online de photo sharing, cum ar fii Google Picasa sau Apple iPhoto, folosesc serviciul de face recognition, cel folosit de Facebook poate ridica adevarate probleme de confidentialitate.

Citeste si:
WhatsApp a picat în toată lumea. Utilizatorii au întâmpinat...
WhatsApp a picat în toată...

Marc Rotenberg, presedintele unei case de avocatura, declara ca serviciul oferit de Apple, Apple iPhoto, da libertatea utilizatorilor sa aiba control asupra lui, respectiv isi pot da acordul inca de la inceput daca isi doresc sau nu sa foloseasca aceasta tehnologie atunci cand updateaza poze. Tehnologia folosita de Facebook in schimb a operat independent si nu a notificat inceperea folosirii acestui serviciu.

De asemena, Facebook a declarat ca sugestiile de etichetare sunt facute numai la adaugarea de fotografii noi pe site, ca sunt sugerate doar numele prietenilor si ca utilizatorii pot dezactiva optiunea.

Marc Roterberg, presedintele unui grup de avocatura, a declarat ca acest sistem ar putea da nastere unor intrebari referitoare la informatiile personale care ar putea fi asociate cu fotografia in baza de date a Facebook, cum ar fi adresele de email. Acesta a criticat alegerea Facebook de a activa automat tehnologia de recunoastere faciala.

Citeste si:
Unele funcții de pe Facebook, Instagram și WhatsApp, disponibile...
Unele funcții de pe Facebook,...

"Nu sunt sigur ca aceasta este metoda pe care utilizatorii o agreeaza. O optiune mai buna ar fi ca oamenii sa aleaga daca vor sa foloseasca tehnologia", a declarat Marc Roterberg.

  • Cum dezactivezi optiunea de recunoastere faciala:

1. Logheaza-te pe contul de Facebook

2. Mergi la optiunea "Account/Cont" din partea dreapta sus a paginii, informeaza mediafax, apoi "Privacy Settings/Setari de confidentialitate"

3. Da click pe "Customize settings/Personalizarea setarilor"

4. Mergi la optiunea"Suggest photos of me to friends/Sugereaza prietenilor fotografii cu mine" si apasa "Editare"

5. Schimba setarile din "Activat" in "Dezactivat" si salveaza.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.